3 kamikaze yüksek doz radyasyona maruz kaldı

Felaketin en son durağı Fukuşima nükleer santralinden beyaz dumanlar yükselmeye devam ediyor. Ancak 3 numaralı reaktörde ara verilen çalışmalara bugün yeniden başlanırken, 3 işçinin yüksek doz radyasyona maruz kaldığı açıklandı.

3 kamikaze yüksek doz radyasyona maruz kaldı
Japon NHK televizyonu, 2, 3 ve 4 nolu reaktörlerden beyaz dumanların yükseldiğini duyurdu.

Ancak devlet televizyonu Kyodo'ya göre, 1 günlük aranın ardından uzmanlar 3 no'lu reaktörde tekrar çalışmaya başladı.

Japonya nükleer güvenlik kurumu sözcüsü Fumio Matsuda, Fukuşima Daiçi'nin3 numaralı reaktöründe çalışan 3 işçinin elektrik kabloları döşerken radyoaktif unsurlara maruz kaldığını ve yaralandığını söyledi. Matsuda, işçilerden 2'sinin tedavi için hastaneye gönderildiğini ifade etti.

Atom Enerjisi Ajansı da, "Fukuşima'da pozitif yönde gelişmeler var ancak durum hala ciddi" açıklamasını yaptı.

Santral çevresindeki radyasyon oranı da sıkı takip altında. Bölgeden elde edilen gıda maddeleriyle ilgili tedbirler artırıldı. Başta ABD olmak üzere bazı ülkeler Japonya'dan gıda alımını durdurdu.

Dün Tokyo şehir suyunun arıtma sisteminde görülen radyasyon oranın da da bugün düşüş görüldü. Kentte halka kamyonlarla temiz su dağıtılıyor.

11 Mart'ta gerçekleşen deprem ve tsunaminin ardından ölenlerin sayısı 9 bin 700'e çıktı, 16 bin 500 kişiyse hala kayıp.

Saitama'da şebeke suyunda radyasyon!

Bu arada radyasyonun başkent Tokyo'nun komşu vilayeti Saitama'nın Kavaguçi bölgesinde de şebeke suyunu etkilediği bildirildi.

Japon Kyodo haber ajansı, Kavaguçi'deki su arıtma sisteminde bebekler için güvenlik değerlerinin üzerinde radyasyon tespit edildiğini duyurdu. Kyodo, Kavaguçi'de 120 bekerel radyoaktif iyot bulunduğunu belirterek, bu miktarın tavsiye edilen sınırın biraz üzerinde olduğunu kaydetti.