Bakan Çağlayan, Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Verilerini Açıkladı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2010 yılında yurtdışı müteahhitlik sektörünün 48 ülkede 20,3 milyar dolar değerinde 517 proje üstlendiğini söyledi.

Bakan Çağlayan, Türkiye Müteahhitler Birliği‘nin yurtdışı müteahhitlik hizmetleri verilerine ilişkin Rixos Otel‘de düzenlediği basın toplantısında bu sektöre ilişkin son rakamları açıkladı. Çağlayan, 1972 yılında Libya‘da başlayan yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin artarak devam ettiğini belirtti. Çağlayan, tüm bu süreç boyunca Türk firmaların 89 ülkede 187,6 milyar dolarlık 5 bin 910 projeyi gerçekleştirdiğini ve gerçekleştirmeye devam ettiğini söyledi. Bakan Çağlayan, 2010 yılında ise, yurtdışı

müteahhitlik sektörünün 48 ülkede 20,3 milyar dolar değerinde 517 proje üstlendiğini söyledi. Çağlayan, yeni gelecek ilave bilgilerle bu rakamın 23-24 milyar doları da bulabileceğini belirtti. Bakan Çağlayan, son 10 yılda iş hacminde 10 kat artış olduğunu da belirterek, üstlenilen proje sayısı 2002 yılında 128 iken, 2010 yılında 4 katına çıktığını ve 517‘ye yükseldiğini bildirdi. Eğer 2009 küresel krizi olmasaydı bu rakamların daha da yüksek olabileceğini vurgulayan Çağlayan, çünkü krizin özellikle

gayrimenkul piyasasını etkilediğini ve bu alanda özel ve kamu yatırımlarının tüm ülkelerde olumsuz etkilendiğini kaydetti.

2011‘DE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

Bakan Çağlayan, 2010 yılının müteahhitlik sektöründe 2009 yılına göre çok daha iyi bir yıl olduğunu da belirterek, "2011 yılı için 30 milyar hedef koymuştum. Libya‘daki olaylar bunu ne kadar etkileyecek bilemiyorum ama her şeye rağmen yine 30 milyar dolarlık bir taahhüdü yakalamak için yoğun bir çaba sarf edeceğimiz ifade etmek istiyorum" dedi.

"Artık yurtdışında Türk müteahhitlik sektörü önemli bir marka haline gelmiştir" diyen Çağlayan, "Ülke liderlerine birbirlerine sorduğu, birbirlerinden referans aldığı firmalar haline gelmiştir" diye konuştu.

Çağlayan ayrıca, en fazla iş üstlenilen ülkelerin başında 4,3 milyar dolar ile Türkmenistan, 2,5 milyar dolar ile Libya, 2,2 milyar dolar ile Irak ve 1,7 milyar dolar ile Rusya Federasyonu‘nun geldiğini de belirtti.

JAPONYA‘DAN İTHALATTA ‘OTOMOTİVDE SIKINTI OLABİLİR‘ UYARISI

Japonya‘dan ihracatın 2010 yılı itibariyle 273 milyon dolar, ithalatın ise 3,2 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, Japonya ile ticarete konu ürünlerin ve sektörlerin incelendiğini ve yaşananların olası etkilerini tespit için çalışıldığını bildirdi. Çağlayan, elektrik-elektronik sektörü, makine sektörü, kimyevi madde ve mamuller ile tekstil sektörü gibi alanlarda, ithal edilenlerin nihai ürünler olması nedeniyle, muadil ürünlerin başka ülkelerden de temin edilebileceğini belirtti. Çağlayan, ancak

asıl sıkıntının otomotiv sektöründe görülebileceğine işaret ederek, "Ülkemizdeki Japon otomobil firmalarının aksam ve parça temininde ve firmalara bakım esnasında destek sağlayan ürünlerde yedek parça tedarikinde bir sıkıntı yaşanabilecektir. Yani sadece gözüken budur" dedi.

LİBYA‘DAKİ OLAYLAR

Bakan Çağlayan, Libya‘da yaşanan olayların ardından, müteahhitlik firmalarının zararlarının Libya tarafından tazmini için Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi. Bakan Çağlayan, Maliye Bakanlığı‘nın da Libya‘daki olaylar nedeniyle zarara uğramış firmalara uygulanacak vergilendirmenin ‘mücbir sebep‘ kapsamına alınması ve bu hal ortadan kalkıncaya kadar vergi yasaları açısından söz konusu firmalar için sürelerin durdurulması kararı

aldığını belirterek, "Bu hükümlerden yararlandırılacak firmalarımızın tüm çalışanlarının SSK prim ödemelerinin 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ötelendiği bilgisini de paylaşmak isterim" şeklinde konuştu.

BDDK verilerine göre, Türk bankalarının Libya riskinin, 343 milyon lira nakdi ve 2 bin 97 lira gayri nakdi olmak üzere 2 milyar 440 milyon lira olduğunu ifade eden Çağlayan, "BDDK, firmalarımıza kullandırılan/verilen kredilere ilişkin anapara ve faiz ödemelerinin ertelenmesi, teminat mektuplarının sürelerinin uzatılması ve komisyon ödemelerinin dondurulması hususlarının Bankacılık Kanunu ve ilgili düzenlemeler dikkate alınarak değerlendirilmesi keyfiyetinin bankaların takdirinde bulunan bir husus olduğu

bilgisini verdi. Bankalar Birliği de bankacılık ve teminat mektupları ile ilgili konularda üyelerinin görüş ve önerilerini alabilmek için çalışma başlattı, umut ediyorum ki önümüzdeki bir kaç gün içinde açıklama yapacak. Firmalarımızın ortaya çıkan bu mücbir sebepten dolayı gerek faiz gerek komisyon ödemeleri, süre konusunda düzenlemeyi bu çerçevede yapabilecektir" dedi.

Kaynak: İHA