Kaddafi Misrata kentine bomba yağdırıyor

El Arabiya, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin Misrata kentine şiddetli bombardıman başlattıkları bildirildi.

Kaddafi Misrata kentine bomba yağdırıyor
Libya‘ya askeri müdahale (Son Detaylar)

Görgü tanıkları, Kaddafi'ye ait birliklerin Misrata'ya üç koldan saldırdığını ancak henüza kente giremediklerini belirtti.

İsyancıların Libya'nın batısında ellerinde bulunan tek kent olan Misrata, başkent Trablus'un 200 kilometre doğusunda bulunuyor.

LİBYA HAVA SAHASINI KAPATTI


Avrupa hava trafiği kontrolü örgütü Eurocontrol, Libya'nın hava sahasını her türlü uçuş trafiğine kapattığını bildirdi.

Eurocontrol'den yapılan açıklamada, Maltalı yetkililerden, Trablus hava trafiği kontrolünün, "yeni bir emre kadar" Libya hava sahasını trafiğe kapattığı yolunda bilgi alındığı belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi, dün Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi kararını onaylamıştı. ABD, İngiltere ve Fransa karar doğrultusunda Libya'ya birkaç saat içinde hava harekatı yapılmasını bekliyor.

Eurocontrol, 39 Avrupa ülkesinde hava trafiğini izlemek amacıyla 1960'da kuruldu.

Öte yandan Libya savaş uçaklarının Libya'nın doğusunda saldırılarını sürdürdüğü, batıdaki Misrata ve muhaliflerin merkezi Bingazi'deki muhalifleri hedef aldığı bildirildi.

KARARI DESTEKLİYORUZ

BM'nin aldığı kararı değerlendiren Başbakanlık, "Kararı destekliyor ve derhal ateşkes istiyoruz. Halkın değişim ve dönüşüm taleplerininn karşılanmasını bekliyoruz" şeklinde bir açıklama yayınladı.

Başbakanlıktan yapılan açıklama şöyle:


BM Güvenlik Konseyi 17 Mart 2011 tarihinde Libya’daki durum hakkında 1973 sayılı kararı kabul etmiştir. BM Şartının 7. Bölümü altında benimsenen karar bağlayıcı bir nitelikte olup tüm ülkeler bakımından uygulanması zorunlu hükümler içermektedir.

Kararda, Libya’daki taraflara derhal ateşkes çağrısı yapılarak şiddetin ve sivillere yönelik saldırıların tamamen sonlandırılması talep edilmektedir. Libya’da sivil halkın korunması için gerekli tüm önlemlerin alınması, bu meyanda, Libya hava sahasının insancıl amaçlı olanlar hariç tüm uçuşlara kapatılması hükümlerine yer verilen kararda, yabancı işgal güçlerinin her hangi bir şekilde Libya topraklarının her hangi bir bölümünde bulunamayacakları vurgulanmaktadır.

İnsani yardımların süratle ve engelsiz olarak geçişinin temin edilmesi için gerekli önlemlerin alınması gereğinin altı çizilen kararda, Libya halkının meşru beklentilerini karşılayacak bir çözümün bulunması için çabaların artırılması ihtiyacına işaret edilmekte, bu bağlamda, BMGS tarafından atanan Özel Temsilcinin ve Afrika Birliği’nin atadığı Yüksek Düzeyli Komite’nin çabalarına destek beyan edilmektedir.

Kararda ayrıca, 1970 sayılı BMGK kararında tesis edilen silah ambargosunun uygulanması ve Libya’ya ait varlıkların dondurulmasını hükmünün kapsam alanının genişletilmesi hakkında hükümlere de yer verilmektedir.

Türkiye, en başından beri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmelere ilişkin her adımın uluslararası meşruiyet zemininde atılması gerektiğini söylemiştir. Yine en başından itibaren, halkın değişim ve dönüşüm taleplerinden yana olmayı ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olarak görmüştür. Bu çerçevede, halkların meşru beklentilerinin karşılanmasını mümkün kılacak demokratik dönüşümlerin barışçıl yöntemlerle gerçekleşmesi ve bu tür taleplere karşı şiddet kullanılmaması en temel beklentimizdir.

Libya bağlamında, Arap Ligi’nin 12 Mart tarihinde BMGK’ne yaptığı uçuşa yasak bölge ihdası yönündeki çağrıyı yürekten desteklediğimizi en üst düzeyde yaptığımız beyanla açıklamıştık. Aynı zamanda, dost ve kardeş Libya’da yabancı müdahaleye karşı olduğumuzu kayda geçirmiştik.

Bu çerçevede, akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin biran önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz. Bu yöndeki adımların hiç zaman kaybedilmeden hemen şimdi atılmasını ve halkın değişim ve dönüşüm taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz.

KADDAFİ'NİN OĞLU BM'YE MEYDAN OKUDU

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Libya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin BM kararından korkmadığını söyledi.

Al Arabiya televizyonunun bugünkü haberinde, Seyfülislam'ın açıklamasından alıntı yapıldı, ancak konuşmanın nerede ve ne zaman yapıldığına ilişkin bilgi verilmedi.

Libya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamalarda, Libya'ya yönelik bir askeri müdahaleye karşı, derhal Libya sınırları dışını da içine alacak şekilde misillemede bulunulacağı bildiriliyor.

-NORVEÇ OPERASYONA KATILIYOR-


BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Norveç, Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyona katılacağını bildirdi.

Norveç'ta çıkan Verdens Gang gazetesinin internet sitesinden, Norveç Savunma Bakanı Grete Faremo'ya dayanarak verilen haberde, Norveç'in Libya'daki Muammer Kaddafi güçlerine yönelik uluslararası askeri operasyonda yer alacağı belirtildi.

Faremo, gazeteye verdiği demeçte, ''Operasyona katkı sağlayacağız. Ancak bu katkının ne şekilde olacağı konusunda bir şey söylemek için henüz çok erken. Hava yeteneklerimizi göndermemiz doğal olacaktır'' ifadelerini kullandı.

Faremo, Libya'ya avcı savaş uçağı göndermenin ihtimallerden biri olduğunu, bunun dışında havadan nakliye gerektiren insani operasyonlara da katılabileceklerini ifade etti.

-FRANSA DA OPERASYONA KATILACAK-


BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Fransa, Libya'ya yönelik uluslararası askeri operasyona katılacağını bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Francois Baroin, RTL televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin, Libya'daki Muammer Kaddafi güçlerine yönelik uluslararası askeri operasyonda yer alacağı söyledi.