İstanbul Emniyeti ‘Asayiş’İ Gösterip ‘Organize’ Vurdu

İbrahim Tatlıses’e saldırı olayının aydınlatılması için başlatılan soruşturmada polisin adeta ‘sağ gösterip sol vurması‘ dikkat çekti.

İbrahim Tatlıses’e saldırı olayının aydınlatılması için başlatılan soruşturmada polisin adeta ‘sağ gösterip sol vurması‘ dikkat çekti. Saldırının gerçekleştiği 13 Mart 2011 Pazar gecesinden itibaren saldırganların peşine düşen polis, işlemleri Asayiş Şube Müdürlüğü üzerinden yürüttü. Cinayet masası ekiplerinin bazı kişilerin ifadelerini alması ile devam eden süreç, asıl operasyonda Abdullah Uçmak ile birlikte 14 kişinin Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından gözaltına alınmasıyla yön değiştirdi.

13 Mart Pazar gecesini Pazartesiye bağlayan gece saat 00.16 sıralarında Nurol Plaza’daki çekimlerden çıkan Tatlıses, korumalarıyla birlikte binadan ayrıldıktan kısa bir süre sonra seyir halindeki bir otomobilden açılan ateş sonucu ağır yaralanmıştı. Olayın ardından büyük bir telaş ile hem gazeteciler hem de polis hızlı bir araştırma ile konu hakkında bilgi toplamaya çalıştı. Gazeteciler olay yerindeki bilgileri, polis ise saldırganların yakalanması ile ilgili bilgileri toplamaya başladı.

Güvenlik kameraları, görgü tanıkları, belediye trafik kameraları ve daha bir çok görüntü kaydı titizlikler incelenerek saldırganlar hakkında ipucu bulunmaya çalışıldı. Saldırı olayının ardından her zamanki gibi Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı cinayet masası olayı incelemeye başladı. Görgü tanıkları, kamera ve hastane kayıtları gibi birçok bilgi gözden geçirildi. Ancak bu sırada olayın farklı bir birim tarafından daha araştırıldığı 14 şüphelinin gözaltına alınması ve olayda kullanılan aracın da bulunmasıyla ortaya çıktı.

Saldırıdan 3 gün sonra Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün aralarında saldırıya bizzat katıldığı ileri sürülen Abdullah Uçmak ve 13 kişinin gözaltına alınmasıyla gerçek ortaya çıktı. Polis, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için sık kullanmadığı bir yöntemi kullanmıştı. Asayiş Şube üzerinden yürütülen soruşturmanın asıl adresinin Organize Şube olduğu ve olayın hemen ardından saldırganların izine ulaşıldığı ortaya çıktı. 3 gün beklenmesinin nedeninin ise olaya karışan bütün şüphelilere ulaşılmak istenmesi olduğu belirtildi. Basında olayın failleriyle ilgili farklı isimlerin dolaşması polisin işine yaradı. Bu sayede Organize Şube üzerindeki baskı azalarak daha rahat çalışmaları sağlandı.

Öte yandan, gözaltına alınan kişilerin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki sorguları devam ediyor. Olayda kullanıldığı belirtilen Fiat Linea marka araçta da emniyet otoparkında olay yeri inceleme ekibi tarafından incelendi.