Türk Filmleri Festivalinde Bildiri Gerginliği

İzmir Sinema Derneği tarafından Lübnan‘ın başkenti Beyrut‘ta düzenlenen ‘‘1. Türk Filmleri Festivali‘‘nin açılışı Metropolis Empire Sofil Salonu‘nda yapıldı.

Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türkiye‘nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından desteklenen festivalin düzenlendiği Metropolis Empire Sofil Salonu‘nda Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız‘ın ev sahipliği yaptığı geceye, Lübnan Devlet Bakanı Adnan Kassar‘ın yanı sıra Amerika Beyrut Büyükelçisi Maura Connelly, İngiltere Büyükelçisi Frances Guy ve Lübnan Deniz Kuvvetleri Komutanı General Nezih Barudi, ‘‘Takva‘‘ filminin senaristi Önder Çakar, oyuncu Erkan Can, Settar Tanrıöğen, Tuna Yılmaz ve Beyrut‘ta yaşayan Türkler ve sinemaseverler katıldı.

Dört gün sürecek festivalin açılış galasında Lübnan Ulusal Ermeni Komitesi;nin salon içinde bildiri dağıtması ortamı gererken, Lübnan polisi olaya müdahale etti. Olayın ardından sinema salonunun giriş ve çıkışlarında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Festivalin öncelikli amacının, Türkiye‘nin tanıtımına ve son dönemde yükselen lider konumunun pekişmesine katkıda bulunmak olduğunu belirten İzmir Sinema Derneği Başkanı Kayhan Kırmızıgül, ‘‘Sinemamıza tanıtım yoluyla destek olmak, üretilen filmlerin dünya seyircisiyle buluşturmak istiyoruz. Türk sinemasının uluslar arası platformda daha çok ve daha etkin bir şekilde temsil edilmesine katkı sağlamayı amaçladık‘‘ dedi.

Kırmızıgül, olayla ilgili olarak Lübnan Ulusal Ermeni Komitesi tarafından dağıtılan bildiride yazılanların gerçekleri yansıtmadığını belirterek, şunları ifade etti:

‘‘Arapça yazılan bildiride, Lübnanlılar, Osmanlı‘nın yaptığı kötülüklükleri unutmadı. 500 yıl boyunca Osmanlı, Lübnan‘a katliam, açlık ve sefaletten başka bir şey vermedi. Türkler, Arapları siliyor. Türkler kendi tarihi hatalarını saklıyor gibi ifadeler yer alıyor. Bütün bunları sinema salonunda dağıtılmasına izin vermedik ve son anda önledik. Beş Ermeni‘yi salon dışına polis çıkardı. Bildirileri bu defada çevredeki otomobillerin camlarına yapıştırmışlar. Festivalin açılışına gölge düşürmedi. Hafta boyu yedi filmimizin gösterimini yapacağız.‘‘

Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız da ilk kez düzenlenen festivalin bir hafta boyunca büyük ilgi göreceğini ve geleneksel hale geleceğini belirterek, ‘‘Dört günlük festival boyunca Türk Filmleri hem Beyrut‘ta yaşayan Türklere, hem de Lübnan halkı için yeni bir heyecanı da beraberinde getiriyor. Türk dizilerinden sonra filmleri de büyük ilgi görecek. Bu organizasyonda emeği geçenleri ve buraya gelen sanatçılarımızı kutluyor ve teşekkür ediyorum‘‘ dedi.

Türk Filmleri Festivali kapsamında bir hafta boyunca Beyrut‘ta Metropolis Empire Sofil Salonunda son dönem Türk sinemasının önemli örneklerinden olan ‘‘Bal‘‘, ‘‘Aşk Tutulması‘‘, ‘‘Uzak‘‘, ‘‘Üç Maymun‘‘, ‘‘Ademin Trenleri‘‘, ‘‘Uzak İhtimal‘‘ ve ‘‘Takva‘‘ gösterime sunulacak.

Kaynak: AA