Almanya’Ya Göçün 50. Yıldönümü Dolayısıyla Buharlı Trenle Temsili Yolculuk Yapıldı

Türkiye’den Almanya’ya göçün 50.

Türkiye’den Almanya’ya göçün 50. yılı etkinlikleri dolayısı ile Ankara Garı’nda bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk ve Almanya’ya giden 1 milyonuncu işçi İsmail Bahadır’ın da bulunduğu davetliler, buharlı trenle Gazi İstasyonu’na temsili bir seyahat gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında, Göçün 50. yılı fotoğraf sergisini de açılışı yapıldı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, törende yaptığı konuşmada Almanya’ya göç eden işçilerin hem Almanya’yı kalkındırdığını hem de spordan sanata büyük başarılar elde ettiklerini söyledi. Irkçılık ve İslamofobi gibi bazı zorlukların da yaşandığını aktaran Çelik, “Biz ülkeler arasındaki bu ve benzeri sorunların karşılıklı diyaloglarla çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye yurt dışındaki vatandaşların uyumu, entegrasyonu açısından elinden gelen bütün gayreti sarfetmektedir.” dedi. Çelik, bu çerçevede, ilgili ülkelerin de entegrasyonu kolaylaştırıcı önlemler alması gerektiğinin altını çizdi.

Almanya ve yurt dışındaki işçilerin sorunlarını çözmek için Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın kurulduğunu anımsatan Çelik, şunları dile getirdi: “Birinci elden o sorunları Türkiye’den takip ediyoruz. Göçün 50. yılı etkinlikleri çerçevesinde bugün bir araya geldik. Bu etkinlik başlangıç etkinliği. Yıl içerisinde, hükümetler düzeyinde, sivil toplum örgütleri düzeyinde ve bir çok alanlarda bütün kesimlerin katılımı ile etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Hasretin ne olduğunu hasret çekenler bilir. Biraz sonra 50 yıl öncesindeki hasreti hatırlatmak için bir yolculuğa birlikte çıkmış olacağız. İnanıyorum ki bu 50 yıllık süreci iyi değerlendirirsek Türk-Alman dostluğuna bu değerlendirmeler önemli katkı sağlayacaktır.”

Vefat eden işçileri de rahmetle anan Çelik, etkinlikte emeği geçenleri de kutlayarak sözlerine son verdi.

ULAŞTIRMA BAKANI SOLUK: AĞABEYİM VE KARDEŞİM DE ALMANYA’YA GİTTİ

Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, kendi ağabeyi ve kardeşinin de Almanya’ya gittiğini söyledi. Yaklaşık 3 milyon Türk ve 500 bin öğrencinin 50 yıl boyunca Alman ekonomisine katkıda bulunduğunu aktaran Soluk, “Üçüncü kuşak artık Almanya’da yerleşti. Bunlar arasında 60 bin iş adamının oluştuğunu biliyoruz.” dedi.

Almanya’ya giden işçilerin Türkiye’deki aileleri ile yaşadığı iletişim sorununa da değinen Yılmaz, trenlerle gönderilen mektubun ancak 25 günde sahibine ulaşabildiğini hatırlattı. 2003 yılında başlatılan yeni bir hamle ile trenin yeniden devlet politikası haline getirildiğini söyleyen Yılmaz, Türkiye’nin günümüzde hızlı trenle buluştuğunu dile getirdi. Soluk, “Türkiye, dünyada 111 noktaya direk uçuş yapan bir ülke haline geldi.” diye konuştu. Türkiye’nin sanayisi ile iletişimi ile alt yapısı ile 1960’larla mukayese edilemeyecek bir noktaya ulaştığını ifade eden Soluk, “Elbette bu noktaya ulaşmasında Almanya başta olmak üzere bütün Avrupa ülkelerine, Arap ülkelerine giden işçilerimizin ülkemize gönderdikleri dövizler, orada edindikleri teknolojik gelişmeler sayesinde ülkemiz büyük hamleler kazandı. İlk giden kafileden, şu andaki kuşağa kadar hayatını kaybedenlere şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

MB BAŞKANI YILMAZ: DÖVİZ DARBOĞAZINI ALMANYA’YA GÖNDERİLEN TÜRK İŞÇİLER ÇÖZDÜ

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1980’li yılların sonuna kadar Türkiye’de sürekli bir döviz darboğazı olduğunu anlattı. Bu darboğazı Almanya’ya gönderilen Türk işçilerinin çözdüğünü kaydeden Yılmaz, “1976 yılında başlatılan İşçi Dövizi Projesi kapsamında, işçilerimiz ülkemize kazandıkları dövizi gönderdiler ve bizi bu darboğazdan kurtardılar. Biz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak bu projeyi başlatan eski başkanımız şükranla anarken, özellikle ülkemize para gönderen ve şu anda belki çoğu hayatta olmayan birinci nesil vatandaşlarımızı şükranla yad ediyoruz.” dedi.

Yılmaz, üçüncü neslin artık beyaz yakalı olduğunu belirterek, "Bundan dolayı kendilerini tebrik ediyoruz. Her ne kadar döviz göndermiyorlarsa da Türkiye’nin yüz akı oldukları için onların da gözlerinden öpüyoruz." diye konuştu.

Türkiye’nin kredibilitesinin, ülkeyi uluslararası serbest piyasada serbestçe döviz işlemi yapabilecek noktaya getirdiğine dikkat çeken Yılmaz, "Bugün altın dahil, 90 milyar dolara yakın bir rezervimiz var. Buraya gelmemizde bu vatandaşlarımızın çok büyük rolleri oldu." ifadesini kullandı.

CUNTZ: ALMANYA’DAKİ TÜRKLER ULUSUMUZUN VAZGEÇİLMEZ ÖĞELERİ

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Almanya’ya iş göçünün 50. yılı dolayısı ile bir araya gelindiğini söyledi. Cuntz, aradan geçen zamanda iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini söyledi. Cuntz, “Bugün, aramızda o dönemi yaşayan vatandaşlar ve onların ailelerinin bulunması beni ayrıca mutlu ediyor. Bu kişiler arasında özellikle Sayın İsmail Bahadır’ı selamlamak istiyorum. Kendisi 1969 yılında Münih Garı’na ayak basın 1 milyonuncu misafir oldu. Konya’dan gelerek bizleri yalnız bırakmadı.” diye konuştu. Cuntz, Almanya’ya ilk gidenler arasında yer alan Vural Öger’in de etkinliklerde bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Almanya’daki Türk kökenli vatandaşların yaklaşık yarısının Alman vatandaşlığına sahip olduğunu aktaran Cuntz, “Bu kişiler, ulusumuzun vazgeçilmez öğeleri.” dedi. Yönetmen Fatih Akın, oyuncu Sibel Kekili gibi isimlere de dikkat çeken Cuntz, Almanya’daki Türklerin Almanya’daki kültürel hayatın bir parçası olduğunu söyledi.

Göçün 50. Yılı Fotoğraf sergisinin açılışının yapıldığı etkinlikte, ‘Türkiye‘den Almanya‘ya İşçi Göçünün 50. Yılını Simgeleyen Logo Tasarım Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Almanya’ya göç eden bir milyonuncu Türk işçisi İsmail Bahadır ve ilk giden kafilede yer alan Yiğit çiftine çiçek sunuldu.

Ardından, Devlet Bakanı Çelik ve Ulaştırma Bakanı Soluk’un da aralarında bulunduğu davetliler, Almanya’ya Türk işçilerini taşıyan buharlı trenle temsili olarak Gazi İstasyonu’na gitti. Heyet, buradan hızlı trenle gara geri döndü.