Thy‘nin Japonya‘dan Gelen Uçaklarında Radyasyon Tehlikesi Yok

Japonya‘da deprem sonrası Fukuşima Nükleer Santrali‘nde meydana gelen patlamanın ardından ülkeye seferleri olan bazı havayolu şirketlerinin uçakları radyasyon taramasından geçerken, THY uçaklarında böyle bir risk olmadığı için kontrol yapılmıyor.

Birçok ülke radyasyondan dolayı Japonya‘dan gelen uçaklarla ilgili bir dizi önlem almaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Japonya‘nın Fukuşima‘daki nükleer santralden sızan radyasyondan halkı korumak için doğru önlemler aldığını bildirirken, Lufthansa Havayolları Japonya‘dan ülkesine gelen uçaklarını itfaiye ekipleri eşliğinde Frankfurt ve Münih havalimanlarında radyasyon taramasından geçirdi. İki uçakta yapılan radyasyon ölçümü normal çıkarken, THY‘nin Tokyo ve Osaka‘dan İstanbul‘a gelen uçaklarında

ise şu an için radyasyon ölçümü yapılmıyor.

Öte yandan Japonya Sivil Havacılığı, ülkesindeki radyasyonlu bölgeyle ilgili bir NOTAM (havacılara uyarı) yayınladı. NOTAM‘da, radyasyonun etki altına aldığı 30 kilometre çapındaki Bongo adlı bölge hakkında ülkelerine uçan havayolu şirketleri bilgi verilerek uyarıldı. THY‘nin normalde de bu bölgeden uçmadığı belirtildi. Japonya, ülkelerine uçan havayolu şirketlerinden rotalarını radyasyonlu bölgeden geçmeyecek şekilde ayarlamalarını istedi.

Kaynak: İHA