YGS ve LYS'ye gireceklere ücretsiz ulaşım

İstanbul'da 27 Mart'taki Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile 18-26 Haziran'da yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS), öğrenci ve görevliler toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanacak.

YGS ve LYS'ye gireceklere ücretsiz ulaşım
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, öğrenci ve sınav görevlilerinin, sınav günlerinde sınav saatine kadar belgelerini ibraz ederek, toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilecekleri belirtildi.

Açıklamada, İETT otobüsleri, şehir hatları vapurları, tramvay, metro ve füniküler araçlarının sınav saatine kadar öğrenci ve görevlilere ücretsiz hizmet vereceği, hizmet kapsamında İETT, şehir hatları ve Ulaşım A.Ş'nin akaryakıt giderlerinin Büyükşehir Belediyesince karşılanacağı kaydedildi.

YGS STRESİNE KAPILMAYIN

İlk kez geçtiğimiz sene uygulanmaya başlanan iki aşamalı üniversite sınav sisteminin ilki olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 27 Mart Pazar günü tüm Türkiye genelinde yapılacak. Adayların sınava giriş yerleri “ais.osym.gov.tr” sitesinden açıklanırken, tüm öğrenciler için son bir hafta kala hummalı bir hazırlık başladı. Son konu tekrarlarını yapan, deneme sınavlarını çözen adaylar için bu dönem en kritik olan aşama ise sınavın yarattığı stresten uzaklaşabilmek. Her yıl üniversite giriş sınavlarında adayların yüzde 70’nin stres nedeniyle bir soru kaybettiğini belirten eğitim uzmanları, bunun önüne geçebilmek için bir öneri sundular. YGS’de her testten 4 soru toplamda 16 soru yaparak 140 baraj puanının elde edilebildiğini belirten uzmanlar, öğrencilerin bu motivasyonla kendilerini sınav stresinden uzaklaştırmalarını önerdiler.

YGS’NİN LYS’YE ETKİSİ YÜZDE 40

Bu sayısal verinin öğrenciler üzerinde bir rahatlama da yaratmaması gerektiğini belirten eğitimciler “Öğrenciler bu bilginin sağladığı motivasyonla soruları daha stresten uzak bir biçimde çözmeliler. Ama bunu yaparken YGS’nin ikinci sınav olan LYS’ye yüzde 40 etkisi olduğunu da unutmamalılar” dedi. İkinci sınav olan LYS’ye yüzde 40 etki edecek olan bu sınavda iyi bir puan elde etmenin ikinci sınav için de büyük bir rahatlık sağlayacağını belirten eğitimciler, iyi bir üniversite ve bölüme yerleşmek isteyen adayların 300 puanı hedeflemesinin doğru olacağını söylediler. Eğitimciler “Eğer siz 200 puan alırsanız bu LYS’de sadece 80 puan bir katkı yapacak. Arada oluşacak bu 80 puanlık farkta rakiplerinizle aranızda kapanması zor bir durum yaratacak. Bu nedenle LYS sonrası iyi bir üniversite ve bölüme yerleşmek isteyenler ve rakipleriyle arasında büyük farklar açılmamasını isteyen adaylar YGS’de önlerine 300 puan hedefini koymalılar” diye konuştu.

Erken yatın erken kalkın

• Her dersten kısa kısa tekrarlar yapılmalı

• Yıllara göre dağılımrına bakılarak en çok soru çıkan konulara yoğunla şmalı,

• Deneme sınavlarına katılmakson derce önemli

Sınavdan bir hafta önce erken yatıp erken kalkma düzeni kurulmalı

Sınav yeri sınav gününden önce görülmeli

• Besin değeri yüksek ve bol vitaminli gıdalar tüketilmeli,

Spor ya de yorucu olmyan egzersiz yapılması fayda sağlayabilir.

• Yeterli hazırlığın yapıldığı düşünülmeli

• Moraller yüksek tutulmalı.

20 yıl vadeli kredi müjdesi

• Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, öğrencilere 15-20 yıl arasında kredi verebileceklerinin müjdesini verdi. Üniversitesi" href="https://www.beyazgazete.com/bahcesehir-universitesi.html">Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ile öğrenci kredileriyle ilgili ile bir kaç konu hakkında anlaşmaya vardıklarını belirten Özcan “Eğer bu konularda başarıya varırsak, isteyen öğrenciye, 15-20 yıl arasında geri ödemek şartıyla eğitim kredisi bulmak mümkün olacaktır. Bu bulununca zannediyorum ki sistemimizde büyük bir rahatlama olacaktır’’ dedi. Özcan, YÖK Başkanı olduğundan itibaren eğitimin finansmanı konusuyla uğraştığını dile getirerek, dünyada da eğitim alanında olağanüstü bir hareketlilik olduğunu sözlerine ekledi.

Aile desteğini hissettirin

• Öğrenciyi, elinden gelenin en iyisini yaptığına inandırın

• Sonuç ne olursa olsun desteklediğinizi hissettirin

• Önemli olanın her zaman sağlığı ve kendisi olduğunu her fırsatta kendisine belirtin

• Uyku düzeni için gerekli ortamı ve sağlıklı beslenmesini sağlayın

• Güven duyduğununu belli edin

• Çocuğun özgüveninin artmasını sağlayın.

Kaynak: AA