Sur İçi Bölgesini Yaşatma Toplantısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı‘nın Sur İlçe Belediye Başkanlığı işbirliğiyle yürüttüğü, Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) ile Müze Müdürlüğü‘nün aktif desteğiyle devam eden ‘Diyarbakır Sur içi Bölgesi Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu‘ yapılan bir sunumla; kent meclisi bileşenleri, mahalle muhtarları ve mahalle meclisleriyle paylaşılarak tartışıldı..

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu‘nda yapılan toplantıyı Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Sevinç, Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Murat Alökmen, proje yüklenicisi şehir plancısı Necati Uyar ve Sur Belediyesi İmar Müdürü Mehmet Yazmaz yönetti.

Toplantının açış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı. Çok uzun zamandır Diyarbakır‘ın geleceğini etkileyecek olan fikirleri, kent dinamikleri içerisinde tartıştıklarını belirten Baydemir, bazı yerlerde uygulamaya geçtiklerini de söyledi. Baydemir, "Sur bölgesinin, bundan sonraki zaman dilimi içerisinde tüm ayrıntılarını içeren yeni bir planlamayla bir nevi bundan sonraki bütün süreçlerin anayasası olabilecek bir planın çıktılarını elde etmek arzusundayız" dedi.

Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi‘nin yönetimi ve uzman kadrosuyla Sur içi bölgesinin geleceğine yönelik bir perspektifinin olduğunu dile getiren Baydemir, ancak bu bakış açısı ve perspektifi dayatma niyetinde olmadıklarını ve ısrarla kendilerinin dediği olacak gibi bir görüş sergilemediklerini söyledi. Şu ana kadar hummalı çalışma yürüten yüklenici firmanın ne tür veriler elde ettiğini, reel durumun ne olduğunu paylaşmak amacında olduklarını söyleyen Baydemir, "Bir anlamda sizin bildiğiniz

fotoğrafı veriye döktük ve bunları sizinle paylaşacağız. Bu veriler üzerinde ‘Sizce Suriçi bölgesi ne olmalı? Nasıl olmalı? Nasıl yaklaşmalıyız?‘ konularını görüşlerinize açıyoruz. Buradan gelecek çıktılar üzerinden plan şeklini alacaktır. Şeklini aldıktan sonra da hep beraber uygulayacağız. Sizin katılımınızla, sizin görüşlerinizle, sizin önerilerinizle bu plan şekil ve ruh alacaktır" şeklinde konuştu.

"SUR İÇİ BÖLGESİ BAŞLI BAŞINA BİR HAZİNEDİR"

Sur içi bölgesinin Diyarbakır halkının tümü için başlı başına bir hazine ve insanlık ailesinin tümü için bir kültürel miras olduğunu belirten Baydemir, bu mirası koruma ve geleceğe taşımak zorunda olduklarını kaydetti. Baydemir, "Böyle bir yükümlülüğümüz var. Ayrıca turizm potansiyeli açısından Sur içi bölgesinin hayata geçirilmesi ve bir aktör haline getirilmesi sürecinin daha fazla gecikmeden yapılması gerekir. Tartışmaları bir an önce tamamlayarak artık yol yürümek durumundayız. Her geçen gün

Diyarbakır adına bir kayıptır. Üretimsiz geçirmiş olduğumuz her saniye Diyarbakır açısından bir kayıptır" diye konuştu.

Yüklenici firma görevlisi şehir plancısı Necati Uyar sinevizyon gösterimi eşliğinde farklı mesleklerden uzmanlarla birlikte şimdiye kadar yürütmüş oldukları anket çalışmasının çıktılarını paylaştı. Uyar, bu çalışmayla kentin sahip olduğu kültürel değerleri, geleceğe taşınması gereken bir miras olarak kabul eden bir anlayışla korumada sürdürülebilirliğin sağlanmasını hedeflediklerini belirtti.

"DİYARBAKIR İNSANLIĞIN ORTAK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN EN ÖNEMLİ KENT"

Sunum ve tartışmaların ardından söz alan Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise gelecekte Diyarbakır‘ı yaşatacak, geçmişiyle buluşturacak konuları tartıştıklarını söyledi. Demirbaş, "Şu anda burada tartıştığımız gelecekte Diyarbakır‘ı yaşatacak, geçmişiyle buluşturacak, kenti kendi kimliğiyle, kültürüyle buluşturacak çok önemli bir projedir. Diyarbakır kültürel miras anlamında insanlığın ortak kültürünü yansıtan en önemli kent. Bunu iyi anlatamadığımız veya iyi koruyamadığımız için bugün büyük

bir yoksulluk yaşıyoruz. Tablolarda çıktı ortaya. Bu kadar büyük bir hazinenin üzerinde böyle bir yoksulluğun yaşanmasında hepimizin payı var. Aslında bir suçlu aranıyorsa bu hepimiziz. Yapan yapmıştır biz de yapılana göz yummakla bu eksikliğe düşmüşüzdür. Önemli olan tüm bunlardan ders çıkarıp geleceği yeniden örmektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA