"Kuzey Kore’Den Nükleer Silah Denemesi Bekleniyor"

ABD‘nin Kuzey Kore uzmanlarından Prof. Victor Cha, "Kuzey Kore 2012‘de bir nükleer silah denemesi yapabilir." iddialarında bulundu.

ABD‘nin Kuzey Kore uzmanlarından Prof. Victor Cha, "Kuzey Kore 2012‘de bir nükleer silah denemesi yapabilir." iddialarında bulundu.

ABD eski Başkanı George Bush hükümeti zamanında ABD’nin Kuzey Kore danışmanı olarak görev yapmış Prof. Victor Cha, dün Temsilciler Meclisi‘nde yaptığı konuşmada "Kuzey Kore’nin 3. nükleer silah denemesi yapma ihtimali var. Geçenlerde Güney Kore’ye yapılan frekans bozucu manyetik dalga saldırısı bunun işaretiydi. Gelecek sene nükleer silah denemesi yapmasını bekliyoruz." diye açıklamada bulundu.

Güney Kore Birleştirme Bakanlığı’ndan bir yetkili, "Güney Kore olarak biz de böyle bir ihtimalin varlığından haberdarız. 2012, Kuzey Kore için anlam taşıyan bir yıl. Bu yıl Kuzey Kore’nin en güçlü olacağı inanıla gelen bir tarih. Halkın bu bekleyişini boşa çıkarmamak için Kuzey Kore’nin böyle bir tasarrufa girmesi ihtimal dahilindedir." diye konuştu.

Güney Kore’nin başkanlık sarayı Mavi Köşk, Kuzey Kore masasından adının açıklanmasını istemeyen bir bürokrat ise tam tersi ihtimallerin de olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu, "Böyle bir ihtimal tabi ki var. Ama tam tersi ihtimal de var. Yani, 2012 yılında Çin gibi yavaş yavaş açılmaya başlayan reformlara gebe bir Kuzey Kore ile de karşılaşabiliriz. Kuzey Kore’deki halkın pirinçsiz olması, ülkede pirincin olmaması anlamına gelmiyor. Son aldığımız istihbarata göre Kuzey Kore yönetiminin pirinç stokları var. Bu stokları 2012’de halka direk dağıtarak haklın yönetime sıkı sıkı bağlanması hedefleniyor da olabilir. Şaka gibi geliyor ama Kuzey Kore, 2012’de elindeki zenginleştirilmiş plutonyumları satışa çıkarırsa sakın şaşırmayın."