Adü’De Kadın Ve Aşk Konulu Konferans Yapıldı

Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Çağdaş Akdeniz Dilleri ve Kültürleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği “Kadın ve Aşk” konulu konferans Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yoğun bir katılımın olduğu konferansa Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konferansı hazırlayıp, sunan Çağdaş Akdeniz Dilleri ve Kültürleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Duran Nemutlu, konuşmasında kadının aşk için yaratıldığını düşünmenin doğru olacağını belirterek, “Kadın hem dünyanın hem de erkeğin süsüdür. Kadınsız bir dünyanın düşünülmesi dahi insanı çılgına çevirebilir. Kadınsız bir dünya uzuvsuz ve yeteneksiz erkek topluluğundan ibaret olabilirdi. Dünya roman edebiyatının zirvedeki iki isminden biri olan Fransız yazar Stendhal "Aşk Üzerine" adlı eserinde aşkı bir enerji olarak kabul eder. Aşk ile sanat arasında, arzu ile güzel arasında bir akrabalık, bir bütünlük görür. Sanat da aşk gibi insanın gizli güçlerine hitabeder, onları açığa çıkarır. Eğer arzunun, aşkın gücü olmasaydı insanda yaratıcılık ve deha olmazdı.” diye konuştu.

Prof. Dr. Nemutlu, hem Sümer efsanesi hem de din kitaplarının kadının erkeğin kaburgasından yaratıldığını yazdığını vurguladığı konuşmasında, “Sümerler kadına nin-ti demişlerdir. Sümercede nin kaburga, ti hanım, kadın, hayat, yaşam, canlı anlamına gelmektedir. Daha sonra Yahudiler Sümercedeki "hayat" anlamını alarak kadına "kaburgadan yaratılan kadın", "hayatın kadını" anlamına gelen İbranice "havva" demişlerdir. Buradan hareketle hayat, ancak kadınla birlikte olunca anlamlıdır ve yaşanmaya değer. Stendhal‘in dediği gibi kadın her türlü enerjinin ve yaratıcıcı gücün ilham kaynağıdır. Ve aşk, çok güzel ve olağanüstü hayran olunacak bir dünyanın özetidir. Aşkta mantık ve amaç güdülmez. Aşk aniden ve birden keşfedilir. Ve ona hiçbir güç karşı gelemez.” şeklinde konuştu.

Sık sık alkışlarla kesilen konuşma sonrasında Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ile Rektör Birincioğlu tarafından Prof. Dr. Duran Nemutlu’ya teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

Kaynak: İHA