Ordu ve muhalifler karşı karşıya!

Mısır'da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey, parlamentoyu feshetti ve anayasayı askıya aldı.

Mısır ordusuna bağlı askerler başkent Kahire'de gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanı'na doğru hareket etmeye başladı. Askerlerle göstericiler arasında arbede yaşanırken, askerler bazı muhalif liderleri götürdü.

12.43: PARLAMENTO FESH EDİLDİ

Mısır'da parlamento fesh edildi anayasa askıya alındı. Seçimler Eylül'de. Yeni anayasa için komisyon oluşturulacak.

12.43: MÜZEDEN DEĞERLİ 8 PARÇA ÇALINDI

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Mısır Müzesi'nde, Tutankamon'un bir heykeli dahil, yüksek değerde 8 parçanın çalındığı ortaya çıktı.

Mısır Eski Eserler Müsteşarı Zahi Havas, 28 Ocakta Tahrir Meydanı'nda hükümet karşıtı göstericilerin toplanmasından yararlanan kimliği belirsiz kişilerin binaya girmesinden sonra, personel tarafından yapılan bir envanter çalışması sırasında eserlerin çalındığının ortaya çıktığını anlattı.

Havas, ''Ne yazık ki personel bu eserlerin müzeden kaybolduğunu keşfetti'' diye konuştu.

MENA ÇALIŞANLARINDAN EYLEM

Bu arada Mısır'ın resmi haber ajansı MENA çalışanlarının, maaşlarının arttırılması talebiyle protesto gösterisi yaptıkları bildirildi.

Mısır'da Arapça yayımlanan Youm El Seba gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, Ortadoğu Haber Ajansı (MENA) çalışanı onlarca gazeteci, maaşlarının yetersiz olduğu gerekçesi ile Talat Harp Meydanında bulunan Huda Caddesindeki genel merkez binası önünde gösteri yaptı.

Gazeteciler, hükümetin bir hafta önce yaptığı yüzde 15'lik zammın yetersiz olduğunu belirttiler.

12.15: İSRAİLLİ GAZETECİDEN MISIR HALKI MESAJ VAR

İsrailli yazar Gideon Levi, 18 günlük sokak gösterileri ve protestolarının ardından ülkeyi 30 yıl süreyle idare eden eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i devirmeleri nedeniyle, Mısır halkına "tebrikler"ini iletti.

Haaretz gazetesi yazarlarından Levi, "Mabruk (Tebrikler) Mısır" başlıklı yazısında, "dün sabah 06.00'da, Kahire'de şafak sökmeden kısa bir süre önce, El Cezire'nin muhabiri Jacky Rowland'in, çevresindeki sokak partilerini tarif ederken 'devrim sarhoşluğu' ifadesini kullandığını" belirtti.

Levi, hala korku ve çekince içinde olsalar da yine de Mısır'ın, yarım yüzyıl önceki Cemal Abdül Nasır'ın Hür Subaylar Hareketi darbesinden bu yana, böyle yeni bir günün şafağını görmediğinin söylenebileceğini kaydetti.

"Mısır'dan gelen haberler, sadece bu ülke için değil, Arap dünyası ve İsrail dahil tüm dünya için güzel haberler" diyen Levi, şöyle devam etti: "Bu inanılmaz devrimin yanlış yola gitmeyeceğini de umarak, Mısır halkı için mutlu olmanın zamanıdır."

"Anarşi, Müslüman Kardeşler veya askeri rejim gibi tüm korkularımızı bir yana bırakalım" ifadesini kullanan Levi, 18 günlük demokratik mücadelenin ardından, "Nil Nehri'nden parıldayan ışığın altında keyiflenmenin zamanı" olduğunu, tüm ülkeler arasında Mısır'ın "yapabildiğini" ve barışçı yollarla, silaha başvurmadan bir diktatörlüğün devrilmesinin mümkün olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Levi, şunları kaydetti:

"Kahire, Bağdat veya Nablus değil... Bunlar güzel haberler. Ordu da bölgedeki diğer komşulardaki orduların aksine, gücünün sınırlarını bildiğini, (tahtaya vurun) akıl, kararlılık ve duyarlılığa sahip olduğunu göstermiştir... Mısır, bizim düşündüğümüz Mısır değil."

Mısır halkının bu mücadelesinin henüz bitmediğini, tam tersine yeni başladığını belirten Levi, Mısır'ın "askeri veya İslami bir rejimin işbaşına geçmesi gibi demokratik olmayan yollardan da geçse, hatta hemen liberal bir Batı demokrasisine dönüşmese bile, eninde sonunda demokrasiye ulaşacağını, hemen hiçbir şekilde de geriye dönüşün mümkün almadığını" ifade etti.

Oryantalistlerin ırkçı "Araplar demokrasiye hazır değiller" fikrinin de böylece büyük bir darbe aldığını söyleyen Levi, "Bu ayaklanmadan daha demokratik ne olabilir" diye sordu.

Dünyanın çoğunlukla Mısırlıların bu eylemine uygun yanıt verdiğini, ABD Başkanı Barack Obama'nın orkestrasyonu altında ve alışılmadık bir biçimde, Tahrir Meydanı'ndaki özgürlük savaşçılarına cesur ve önemli bir destek sunduğunu kaydeden Levi, Obama'nın da "Kahire'deki konuşmasında da söz verdiği gibi, Arap dünyası ile Amerika'nın ilişkilerinde yeni bir şafağa doğru gidebilecek bu tavrı ile hatırlanacağını" ifade etti.

"İsrail'e gelince... İşler her zamanki gibi" diyen Levi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bakanlarından konuyla ilgili açıklama yapmamalarını istemekle birlikte, her zaman olduğu gibi elindeki bu fırsatı da kaçırdığını söyledi. Levi, Netanyahu'nun Mısır'dan kesin bir şekilde barış anlaşmasını muhafaza etmesini istediğini, bu ülkenin bir diğer İran olabileceği ikazında bulunduğunu ve tüm bunların Tahrir Meydanı'ndakilerce hatırlanacağını vurguladı.

Gideon Levi, yazını şöyle bitirdi:

"Çok geç bile olsa İsrail, Kahire'ye cesur ve iyi dileklerini göndererek Batı ülkelerine katılmalıdır. İsrail devleti yapmasa bile en azından biz küçük insanlardan, bizden size: "Mabruk (Tebrikler) Mısır..."

SAAT 10.57 MUHALİFLER TAHRİR MEYDANINA GİDİYOR

Mısır'da, ordunun çadırları kaldırma girişimiyle birlikte Kahire'nin birçok semtinden muhaliflerin Tahrir Meydanına hareket ettikleri bildirildi.

El Cezire televizyonun haberine göre, Tahrir'de yaşanan gelişmeleri televizyonlardan öğrenen çok sayıda gösterici meydana doğru hareket etti.

Tahrir Meydanında bulunan bazı polislerin de göstericiler ile birlikte protesto eylemlerine katıldıkları, askerlerin göstericileri alandan ayrılmaya ikna etmeye çalıştıkları, askerler ile göstericiler arasında zaman zaman arbede çıktığı kaydedildi.

MÜBAREK'İN OĞULLARI TARTIŞTI

Bu arada, istifa eden Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğulları Cemal ile Ala'nın, aralarında kavgaya varacak şekilde tartıştıkları belirtildi.

Mısır'da yayımlanan İhbar El Youm gazetesinin cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklara dayandırdığı iddiasına göre, Mübarek'in küçük oğlu Ala, babasının istifasına giden süreçteki gelişmelere Cemal Mübarek'in sebep olduğunu ileri sürerek ağabeyi ile tartıştı.

Ala ve Cemal Mübarek'in tartışmasının oldukça sert olduğunu ileri süren gazete, ayrıntılara ilişkin bilgi vermedi.

SAAT 10.53 BAKANLAR KURULU GEÇİŞ SÜRECİNDE GÖREVİNİN BAŞINDA KALACAK

Mısır'da istifa eden Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından oluşturulan bakanlar kurulunun, ülkedeki geçiş süreci boyunca görevinin başında kalacağı bildirildi.

Basına açıklamada bulunan Mısır kabine sözcüsü, bakanlar kurulunun, ülkede yaşanan siyasi değişim sürecini denetlemek amacıyla görevinin başında kalacağını ve kabinede büyük bir değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.

''Oluşturulan hükümet kalıbı, geçiş süreci tamamlanana kadar, birkaç ay görevini sürdürecek ve ondan sonra yeni hükümet, demokratik prensipler çerçevesinde atanacak'' diye konuşan sözcü, bu süre içinde bazı görevlerin el değiştirebileceğini sözlerine ekledi.

Sözcü, ''Hükümetin ana görevi güvenlik ve düzeni yeniden tesis etmek, ayrıca ekonomik süreci başlatmak, gün be gün yaşanan gelişmelere dikkat etmektir'' dedi.

SAAT 10.30 ASKERLER TAHRİR MEYDANINDAKİ ÇADIRLARI KALDIRIYOR

Mısır ordusuna bağlı askerlerin, gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanında kurulan çadırları kaldırdığı bildirildi.

Görgü tanıkları, iki haftadan beri gösterilerin sürdüğü Tahrir Meydanına giren askerlerin, trafiği rahatlatmak ve hayatın normale dönmesi amacıyla göstericiler tarafından kurulan derme çatma çadırları sökerek topladığını belirtti.

Çadırları söken askerlerle göstericiler arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandığını kaydeden görgü tanıkları, buna karşın çadırların toplanması işleminin genellikle olaysız geçtiğini ifade etti.

Basına konuşan Eşref Ahmed adlı bir gösterici, askerlerin kurduğu çadırı sökse de buradan ayrılmayacağını söyledi. Ahmed, ''Çünkü hala yapılması gereken çok şey var. Henüz yerine getirilmiş hiçbir şey yok'' dedi.

SAAT 09.38 MISIR ENFORMASYON BAKANI İSTİFA ETTİ

Mısır Enformasyon Bakanı Anas el Fekki'nin istifa ettiği bildirildi.

Mısır Devlet televizyonundan dün akşam yapılan açıklamada, El Fekki'nin istifasının kabul edildiği belirtildi.

Haberde, El Fekki'nin istifasını ne zaman sunduğu ya da gerekçesi ise belirtilmedi.

Mısır'ın resmi ajansı Mena, eski başbakan Ahmed Nazif ile El Fekki'nin ülkeden ayrılmasının yasaklandığını duyurmuştu.

SAAT 08. 36 ASKERLER, TAHRİR MEYDANI'NA DOĞRU HAREKET ETMEYE BAŞLADI

Mısır ordusuna bağlı askerlerin başkent Kahire'de gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanı'na doğru hareket etmeye başladığı bildirildi.

Görgü tanıkları, askerlerin hatlar oluşturarak, Tahrir Meydanı'na doğru harekete geçtiklerini belirtti.

Askerler meydana doğru hareket ederken, ''barış içinde'' şeklinde bağıran göstericilerden birkaç kişinin sıra halindeki askerlere direndiğini ifade ifade eden görgü tanıkları, göstericilerle askerler arasında yer yer itiş kakışlar yaşandığını ve bazı subayların göstericilerle konuştuklarını kaydetti.

Askerler ilerlerken bir göstericinin megafonla, ''Ordu Mısır'ın belkemiğidir. Bizi meydandan çıkarmak onlar için bir çözüm değildir. Bizim taleplerimize karşılık vermek zorundadırlar'' diye konuşma yaptığı görüldü. Basına açıklamada bulunan bazı göstericiler de bazı liderlerinin askerler tarafından götürüldüğünü söyledi.