Hacı Bayram Camii yarın ibadete açılıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı restorasyon çalışmasıyla yeni haline kavuşan Hacı Bayram Camii, yarın ibadete açılıyor. Yarın öğle namazının ardından gerçekleştirilecek açılışa Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanı



600 yıllık tarihi ve manevi değerleriyle bugüne ışık tutan Ankara’nın en eski camilerinden olan Hacı Bayram Camii’nin yıllar içerisinde orijinalliğinin bozulması üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi restorasyon çalışmasını tamamladı. Çalışmalara ilişkin bilgi veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Bu bölgede gerçekten bambaşka bir Ankara doğacak. Hacı Bayram Veli hazretleri sayesinde, Ankara turizmini çok mükemmel bir şekilde geliştireceğimize inanıyoruz.” dedi.

Geçmişi 600 yıl öncesine dayanan caminin ek yeri ile birlikte kapasitesi 4 bin 500 kişiye çıktı. Dışarısıyla birlikte 10 bin kişinin birlikte ibadet edebileceği camide, ayrıca bayanlar için inşa edilen 890 metrekarelik bölümde dev ekran bulunuyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dev ekranın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Bu ekranı iki nedenle koyduk. Birincisi yukarıda herhangi bir şekilde bir vaaz veriliyorsa, o vaaz buradan aynen hanımlar tarafından ekrandan takip edilsin. İkincisi de değişik dini konuların namaz saati dışında ekrana gelmesi mümkün olacak ve bu da bir ayrıcalık olacak.” ifadelerini kullandı.
Yeni yapılan ek binanın orijinal camiye orantılı bir şekilde yapıldığının altını çizen Başkan Gökçek, “Yaklaşık 2 bin metrekare olan ek binanın iç ve dış dizaynının da yine orijinal caminin tarihi dokusuna uygun ve bütünlük oluşturacak bir şekilde yaptık.” diye konuştu.

Hacı Bayram Camii’nde başladıkları bu restorasyon çalışmalarının karşısındaki Hıdırlıktepe, İsmetpaşa ve Atıfbey’de de çok kısa süre içerisinde başlayacağını kaydeden Gökçek, "Burada gerçekten bambaşka bir Ankara doğacak. Bu Ankara aslında eski Ankara, ama eski Ankara’yı yeni teknolojiyle ortaya çıkarıyoruz.” dedi.
Orijinal kısımda çeşitli yıllarda 5 kez onarım gerçekleştirilmiş olduğunu ve tarihi dokunun kısmen bozulduğunu kaydeden Gökçek, biri orijinal, diğeri 1971 yılında yapılan olmak üzere iki bölümden oluşan Hacı Bayram Camii‘nin senelerdir ihmal edildiğini belirtti. Duvarlardaki, tavanlardaki, mihraptaki nakışları ve hatları yeniden ortaya çıkarttıklarına değinen Gökçek, tüm bu çalışmaların üniversitelerden ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden uzmanlar eşliğinde yapıldığını vurguladı.
1971 yılında yapılan ve kullanılamaz bir duruma gelen ek binaya ilişkin olarak da bilgi veren Gökçek, “Başta aşağı taraftaki bodrum katı olmak üzere nemlenmiş insan sıhhatini tehdit eden bir özellik vardı. Her iki taraf ortalama bin 600 kişi cemaat alıyordu ve son derece yetersiz kalıyordu.” diye konuştu.

Hacı Bayram Veli Camii’nin etrafındaki metruk ve salaş durumda bulunan binaların restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Gökçek, “İnanıyorum ki, nasıl asırlar önce bu cami yapıldıysa ve bu durumunu devam ettirdiyse, inşallah bundan sonra da asırlarca yerinde duracak.” dedi. Gökçek, İstanbul’daki Eyüp Sultan Camii gibi Hacı Bayram Veli Camii’nin de Ankara’ya inanç turizmi açısından çok ciddi katkıda bulunacağına inandığının altını çizdi.