Sözleşmeli erler astsubaylığa geçebilecek

Gönül'ün sözleşmeli askerlerin, “TSK'de kariyer yapmayacağına” ilişkin açıklamasına karşın astsubaylığa geçebilecekleri ortaya çıktı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün sözleşmeli askerlerin, “TSK’de kariyer yapmayacağına” ilişkin açıklamasına karşın astsubaylığa geçebilecekleri ortaya çıktı. Buna göre asgari ilköğretim mezunları arasında seçilecek sözleşmeli askerler, astsubay olabilecek. Tugay komutanının “oluru”nun sözleşmeli askerlik konusunda öncelik sağlamasının ise TSK’yi işveren haline getirdiği belirtiliyor.

Sözleşmeli askerlik tasarısına göre, 3-4 yıllık sözleşme imzalanacak. Sözleşme en az 1 yıl en fazla 4 yıl olarak uzatılabilecek. İlk kez sözleşme imzalayacaklar en fazla 26 yaşında olacak. Son sözleşme için ise yaş kriteri 29 olacak. Askeri tugay veya eşiti birlik komutanı veya kurum amiri tarafından haklarında ‘Sözleşmeli erbaş/er olur’ belgesi düzenlenen personelin başvuruları öncelikle kabul edilecek. Sözleşmeli er olabilmek için en az ilköğretim mezunu olma koşulu aranacak.

Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk milletini, devletini aşağılama ile zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçlardan hüküm giyenler, affa uğrasalar dahi sözleşmeli er ve erbaş olamayacak.