Berdimuhamedov: Türk İhraç Ürünleri Fuarı İlişkilerimizi Pekiştirecek

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, 3.

Berdimuhamedov: Türk İhraç Ürünleri Fuarı İlişkilerimizi Pekiştirecek
Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na ev sahipliği yapacak. 14-16 Aralık günlerinde düzenlenecek fuara, 70’e yakın Türk şirketi katılacak.

Sözkonusu fuar, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında da ele alındı. Berdimuhamedov, Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın ikili ticari temaslar açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Türkmen lider, sözkonusu fuarın Türkmenistan ile Türkiye arasındaki başarılı bir biçimde sürdürülen çok yönlü işbirliğinin pekiştirilmesine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Berdimuhamedov, bundan dolayı fuarın çok iyi organize edilmesi için ilgili birimlere talimatta bulundu.
Meridyen Uluslararası Fuarcılık tarafından Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle Aşkabat’ta 14 – 16 Aralık 2011 tarihlerinde III. Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenecek. Fuara inşaat teknolojileri, inşaat makineleri, kapı - pencere ve aksesuar, ısıtma - soğutma, iç dizayn, el aletleri, hırdavat, nalburye, inşaat malzemeleri, yalıtım, izolasyon, banyo ve seramik, tesisat, elektrik, aydınlatma, su ve su teknolojileri, çatı, cephe ve duvar kaplamaları, boya ve yapı kimyasalları, mermer ve doğaltaş, mermer makineları gibi sektörlerde faaliyet gösteren 70’e yakın firma katılacak.


TÜRKMENİSTAN’A İHRACAT ARTTIYOR
Türkiye’nin Türkmenistan’a ihracatı 2007 yılından itibaren ortalama her yıl yüzde 50 oranında artıyor. Türk girişimcilerinin bu ülkedeki yatırımlarının toplamı 1.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Söz konusu ülkeye yapılan ihracatın çok önemli bir kısmı sanayi mallarından oluşuyor.

Türkmenistan’da Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilen proje sayısı bini aşarken, toplam proje tutarı 27 milyar dolar düzeyindedir.
Ayrıca, ekonomik ilişkilerin gelişmesine paralel olarak siyasi ilişkileri de ciddi bir gelişme gösterdiği, özellikle de son dönemde karşılıklı olarak gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerin bunda önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.

Türkmenistan’ın daha önceki iki fuarın açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan gerçekleştirmişti.