Bağış: Türkiye Artık Kimsenin Çantada Keklik Müttefiki Değil

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ”Artık Türkiye hiç kimsenin çantada keklik müttefiki değil.

” dedi.
Avrupa Birliği Bakanlığı’nca açılan `İllerimiz AB`ye Hazırlanıyor` teklif çağrısı kapsamında İzmir Valiliği hibe almaya hak kazandı. Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi`ne katılarak sertifika almaya hak kazanan İzmir Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi uzmanlarına sertifikaları AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından verildi.

İzmir Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi, Avrupa Birliği (AB)`ne Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu`nun sertifika töreni ve toplantısı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış`ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bağış, gelişte Valilik anı defterini de imzaladı
İzmir Valiliği Mavi Salon’da gerçekleşen AB’ne Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu’nun 2011 yılı üçüncü toplantısı, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın açılış konuşması ile başladı.
Vali Kıraç, İzmir’de Avrupa Birliği Rüzgârı Projesi`yle, Ege bölgesinden bin 385 kişiye eğitim verildiğini söyledi.
Toplantıda konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, EXPO 2015’te olduğu gibi birçok konuda önünün tıkandığını, İzmir’i hep beraber Expo şehri yapmak için çalıştıkları belirtti.
AB süreci ile Expo süreci arasında direk bağlantı kurduğunu kaydeden Bağış, "Türkiye’nin AB sürecinde bu değişen imajıyla Türkiye’ye farklı bakış açısıyla Expo`da umudumuzun ve beklentimizin çok artması son derce doğal. Artık Türkiye, bir zamanlar bazı ülkeleri hor gördüğü, küçük gördüğü, hakir gördüğü tepeden baktığı bir ülke değil. Artık çok şükür AB ilişkilerinde de diğer ülkelerle ilişkilerinde de bir eşitler ilkesi görüyoruz. Artık Türkiye hiç kimsenin çantada keklik müttefiki değil." diye konuştu.
Türkiye`nin kendi düşüncelerini, analizlerini ve değerlendirmelerini paylaşan, karar alma mekanizmalarında çok etkin bir rol oynayan ve alınan uluslararası kararlara da bütün imkânlarıyla uyan bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Bağış, "Türkiye, hukukun üstünlüğünü benimsemiş ve bunu uluslar arası camianın benimsemesi için çok ciddi çaba sarf eden, bir ülke. Eskiden her senaryoda `Türkiye’yi nasıl sürecin dışında tutarız?` diyen zihniyetlerin, eskiden bize figüran rolünü bile çok görenlerin, yerini şimdi ‘Türkiye bu konuda başrol oyuncu olmazsa adımımızı atamayız’ dediklerine hep beraber şahit oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda İzmir İl AB Daimi Temas Noktası Konak Kaymakamı Ahmet Önal, İzmir Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen projeler ile ilgili bir sunum yapıldı.

Daha sonra AB Bakanlığı’nca açılan `İllerimiz AB`ye Hazırlanıyor` teklif çağrısı kapsamında hibe almaya hak kazanan `İzmir`de AB Rüzgârı` isimli proje kapsamında; Avrupa Kamu Yönetimi Enstitüsü (EIPA) tarafından düzenlenen `Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi`ni başarıyla tamamlayan İzmir Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi uzmanlarına sertifikaları AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, tarafından verildi. Bakan Bağış, daha sonra Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyeleriyle gerçekleştirilecek toplantıya katılmak üzere ayrıldı.