Anayasa’ya Aykırı Bulunan Harç Bedeli Zamlandı

Anayasa’ya aykırı bulunan 6217 Sayılı Kanun’un 13.

maddesiyle 492 Sayılı Harçlar Kanun`un değiştirilen "Temyiz, İstinaf ve İtiraz Harçları" kısmında yer alan ‘Yargıtay Ceza Daireleri’ne yapılacak temyiz başvurularında alınacak harç bedeli’ yüzde 10,26 oranında artırıldı. 40 TL olan temyiz başvuru harç bedeli 2012 yılı için 46 TL oldu. Temyiz başvurularında; Anayasa’ya aykırı bulunan ve iptal edilen harç bedeli, Anayasa Mahkemesi’nin iptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe girmesi yönündeki bir diğer kararı nedeniyle bu süre zarfında 46 TL olarak alınmaya devam edilecek.

Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de bugün yayımlanan tebliğinde; 492 Sayılı Harçlar Kanun’un 5281 Sayılı Kanun ile değiştirilen mükerrer 138. maddesinde yar alan, “Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan maktu harçlar (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır.“ hükmü gereğince Maliye Bakanlığı’nın tespit ettiği yüzde 10,26 oranında, harçların artırıldığı ifade edildi.
Böylece kanunda yargı harçları, noter harçları, vergi yargısı harçları, tapu ve kadastrodan alınan harçlar, konsolosluk harçları, pasaport vize ikamet tezkeresi Dışişleri Bakanlığı tasdik harçları ile yabancılara verilecek çalışma izni harçları, gemi ve ilan harçları, imtiyazname ruhsatname diploma harçları, trafik harçları başlığında toplanan tüm harçlar artmış oldu.
Yargıtay Ceza Dairelerine yapılacak temyiz başvurularında alınacak harç bedeli; yargı harçları içerisinde yer alan mahkeme harçları bölümünün `temyiz, istinaf ve itiraz harçları` kısmında yer alıyor.
Anayasa Mahkemesi bazı asliye ceza ve ağır ceza mahkemelerin itirazı üzerine yaptığı incelemede Yargıtay Ceza Dairelerine yapılacak temyiz başvurularında alınacak harç bedelini anayasaya aykırı bularak iptal etmişti.
Karar iki gün önce Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Mahkeme iptal kararının 6 ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetmişti. Ayrıca mahkeme gerekçeli kararında, harç bedelinin ödeme gücü olmayanlar için mahkemeye erişim hakkını engelleyecek nitelikte olduğuna dikkat çekmişti. Karşı oy kullanan bir mahkeme üyesi, karar ile süre verilmek suretiyle devletin Anayasa`ya aykırı olarak gelir toplamasına izin verilmiş olduğunu ifade etmişti.