Çağlayan: (fransa’ya) Ticarette Bir Kısıtlama Söz Konusu Değil

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa’daki sözde Ermeni soykırımını inkar yasa tasarısı ile ilgili olarak, “Serbest piyasa kurallarına inanmış ve bunu destekleyen bir hükümet olarak, bizim herhangi bir ambargomuz şu an için söz konusu değildir.

Ticarette bir kısıtlama söz konusu değildir” dedi.
Suudi Arabistan’a resmi bir ziyaret için gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, temaslarının ikinci durağı olan başkent Riyad’daki Al-Faysaliya Oteli’nde Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu. Fransız sermayesinin Türkiye’de önemli yatırımları olduğunu hatırlatan Çağlayan, “Sayın başbakanımızın bir ifadesi var. Ülkemize güvenmiş tüm yatırımcıların başımızın üstünde yeri var. Tüm firmalar bu konuda çok rahat olmalılar. Onlara yönelik bazı uygulamaları kabul etmemiz söz konusu olamaz ancak tabi ki milletimizin hassasiyeti var, tepkisini dile getiriyor. İster Fransız olsun ister başka ülkeden, Türkiye’de yatırım yapmış bütün firmaların bizim için Türk firmalarından farkı yok” diye konuştu.

“SUUDİ ARABİSTAN, ÖNCELİKLİ ÜLKELERDEN BİRİ”
“Suudi Arabistan’a geçerken uğrayalım diye gelmedik. Masada çalışarak, öncelikli ülke olarak tespit ederek geldik” ifadelerini kullanan Bakan Çağlayan, “Libya, Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye’de bu son dönemlerde yaşanan sıkıntılar bizim ihracatımızı olumsuz etkiledi ancak biz ihracatımızı geçen yıla oranla yüzde 20 artırdık. Hem Avrupa’daki ihracatımız düştü hem etrafımızdaki ateş çemberi ister istemez ticaret hacmimizi azalttı. Ama buna rağmen ihracatımızı yüzde 20 artırdık. Cumhuriyet tarihi rekorunu da bu yıl kırdık ve kuruyoruz” şeklinde konuştu.
Suudi Arabistan’ın dinamik bir ekonomisi olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Yıllık büyümesi yaklaşık yüzde 4 – 5. İhracatı 250 milyar dolar, ithalatı 105 milyar dolar olan bir ülke, önemli bir pazar. Türkiye ve Suudi Arabistan, birbirlerine rakip değil, birbirini tamamlayan sektörlere sahip” sözlerini sarf etti.

“CARİ AÇIKTA 6 SEKTÖRÜ MASAYA YATIRDIK”
Çağlayan, cari açık sorunu çözmek için “Hastalıklarımızı teşhis etmiş durumdayız” dedi. Bakan Çağlayan, “Çok sayıda tedavi metodu var. Cari açık noktasında 6 sektörü masaya yatırdık: Demir-çelik, makine, otomotiv, kimya, tekstil ve tarım. Bu 6 üründe neden dış ticaret açığı veriyoruz, bunların sebeplerine teker teker baktık. Bir tanesi, Türk lirasının aşırı değerlenmesiydi. Otomotiv sektörüne açık verdiren budur. Bir diğer sebep, Türkiye’nin teknolojik yetersizliği. Asıl önemlisi, bu ürünlerin Türkiye’de üretilmemesi” diye konuştu.
Suudi Arabistan’da iş adamlarına uygulanan vizelerin kaldırılmasını istediklerini söyleyen Çağlayan, “Ben kimya sektöründe bilhassa, rafineri sektöründe, enerji sektöründe, Suudi Arabistan başta olmak üzere çok ciddi yatırımcıların geleceğini düşünüyorum. Avrupa’dan Türkiye’ye ciddi yatırımcılar bekliyoruz. Avrupa’nın içinde bulunduğu kaos Türkiye’yi çok daha cazip hale getiriyor” şeklinde konuştu.