Konyalı Nakkışlar, Numune Camii'ni Kilim Gibi Dokuyor

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 1958 yılında yapılan Numune Camii bakım ve onarımdan geçiriliyor.

Caminin dış cephe çalışmaları bitme aşamasına gelirken, iç kısımda ve kubbede çini ustaları titizlikle çalışıyor. Konya’dan gelen 6 kişilik Kalemdar ustaların el emeği göz nuru dökerek çalıştıkları kubbede Arapça hat yazıları yer alıyor. Kur’andan ayetlerin bulunduğu yazıları kubbe içerisinde titiz bir şekilde nakşeden ustalar ise tehlikeye aldırış etmeden çalışıyor.
Konya’dan İskenderun’a gelerek Numune Camii`nin bakım ve onarım çalışmalarını yapan, Kalemdar Nakış ustası Ziya Akkoyun, “Caminin kalem ve nakış işlerini yapıyoruz. Osmanlıdan günümüze kalan sanatı uygulamaya çalışıyoruz. Camilerimizin daha güzel olması, cemaatin daha bol olması için çalıyoruz. Günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz manevi duyguları yaşarız inşallah.” dedi.
Osmanlı döneminde hat sanatçılarının çok önemli olduğuna vurgu yapan Nakkaş ustası Akkoyun, “Osmanlı döneminde nakkaşlar maaşlarını direk devletten alırdı. Günümüzde ise zor şartlar altında çalışıyoruz ve bir cami işini alabilmek için büyük fedakarlıklar yapıyoruz. Tüm bu zorluklara rağmen, yine de el emeği göz nuru dökerek bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz.” dedi.

Ustabaşı Kemalettin Büyük Sarı ise tehlikeli olduğu kadar bir o kadar da güzel bir sanatı icra ettiklerini ifade etti. Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaptığımız işin sorumluluğu çok büyük. Camilerimiz kubbelerimiz bizim için çok önemlidir. 15 yıldır yok olmaya yüz tutan nakış ustalığını yapıyoruz.”
1958 yılında yapılan ve o günden bu yana tadilat görmeyen Numune Camii`nin iç ve dış cephe, dekorasyon çalışmalarının bir aya kadar tamamlanacağı belirtildi.