Japon Bilim Adamlarının Van Ziyareti

Van Valisi Münir Karaloğlu, 23 Ekim`de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından geçen süre içinde 7 bin artçı şok meydana geldiğini belirterek, "İdareci olarak bizi en çok zorlayan konu artçıların devam etmesidir" dedi.

Japon Bilim Adamlarının Van Ziyareti
Bahçeşehir Üniversitesi organizasyonunda Şişli Belediyesi ile Kobe Belediyesi iş birliği ile Van`a gelen Japon bilim adamları ve uzmanlar, Van Valisi Münir Karaloğlu`nu ziyaret etti. Karaloğlu, Bahçehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Dündar ve Şişli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Esra Dede`nin eşlik ettiği Japon heyetinde bulunan Yeryüzü Bilimi ve Felaket Önleme Ulusal Enstitüsü Hyogo Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi görevlisi Dr. Takuya Nagac, KobeVatandaşları Kooperatjf Topluluğu Eski Genel Müdürü Toshiyuki Onoda, Hyogo İnşaat Mühendisleri Eski Genel Müdürü Eiji Tarumi, Kobe Belediyesi`nden Yoshira Hayashi, Mukogawa Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı ve Türk Kültürü Araştırma Merkezi Direktörü Shigeyuki Okazaki`yi kriz merkezindeki makamında kabul etti. HEYET 950 EURO NAKİT YARDIM YAPTI Japon bilim adamları, heyet olarak Van`da incelemelerde bulunduklarını, Kobe Depremi`ndeki tecrübelerini paylaşmak istediklerini söyledi. Van`da 9 Kasım`da meydana gelen 5,6`lık depremin aynısının Kobe`de meydana geldiğini anımsatan bilim adamları, yıkıcı olmasının sebebinin de Kobe şehrindeki 7,2`lik deprem gibi alttan vurması olduğunu ifade etti

Bilim adamları kendi aralarında topladıkları 950 euroluk yardımı da Vali Karaloğlu`na zarf içinde teslim etti. 2 AY İÇİNDE 7 BİN ARTÇI DEPREM OLDU Vali Karaloğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 23 Ekim ve 9 Kasım`da meydana gelen yıkıcı depremlerle ilgili yapılan çalışmaları anlattı. 9 Kasım`da meydana gelen 5,6`lık depremin yüzeye yakınlığı nedeniyle yıkıcı olduğunu belirten Karaloğlu, Van Depremi`nden 600 bin kişinin etkilendiğini bildirdi. 23 Ekim`de meydana gelen 7,2`lik depremin ardından 7 bine yakın artçı şok yaşandığını kaydeden Karaloğlu, bunun da idareci olarak işlerini zorlaştırdığını söyledi. Kış mevsiminin gelmesiylebirlikte vatandaşları geçici iskan olarak çadırlara aldıklarını ifade eden Karaloğlu, "Bu da kolay bir iş değil. Türkiye`nin çadır stoku 45 bin iken Van`da 75 bin çadır dağıtıldı. Tabii yurt dışından, Japonya`dan da çadırlar geldi. Çadırlar geçici iskan. Orta vadede ise vatandaşları konteynırlara alacağız. Kalıcı konutların teslimine kadar vatandaşlarımız 21 metrekarelik sandiviç alimünyum panellerden üretilmiş ve içinde lavabosu, mutfağı ve 2 odası bulunan konteynırlarda kalacak. Van ve Erçiş`e depremdenetkilenen köylerle birlikte 22 bin adet konteynır gelecek. Şu ana kadar da 11 bin 500 konteynır geldi. Aralık ayı sonuna kadar da vatandaşları konteynırlara yerleştireceğiz. Konteynırlara yerleştirilirken köylere öncelik verildi. Sebebi de köylerde yaşam koşullarının daha zor olması. Köylerde vatandaşların evlerinin önlerine, şehir merkezlerinde ise çadır kentler gibi konteynır kentler oluşturuyoruz" dedi.

Konteynırları evi yıkık ve ağır hasarlı olan vatandaşlara vereceklerini anımsatan Karaloğlu, "Van, Erciş ve depremden etkilenen köylerdeki bütün konutlar 400 kişilik mühendis grubu tarafından hane hane inceleniyor. Köyler ve Erciş ilçesinde çalışmalar tamamlandı. Van şehir merkezinde ise çalışmalar tamamlanmak üzere" diye konuştu. "KALICI KONUTLAR AĞUSTOS AYINDA TESLİM EDİLECEK" Kalıcı konutları ağustos ayında vatandaşa teslim etmeyi taahhüt ettiklerini ifade eden Karaloğlu, "Kış koşulları olmasına rağmen çeşitli teknikler kullanılarak inşaatlar devam ediyor. Diğer taraftan vatandaşın çadırda beslenmesi için aşevi kuruldu. Yemek dağıtımı vatandaş konteynırları alıncaya kadar devam edecek. Daha sonra kuru gıda yardımı yapacağız. Van`ın dışında bulunan kamu misafirhanelerinde 50 bin insanımız misafir ediliyor. Bunun dışında vatandaşlara sağlık hizmeti de devam ediyor. Sağlıkhizmeti özellikle deprem bölgesi dışındaki doktorlar ve sağlık personeli tarafından 10 günlük periyotlarla buraya gelip hizmet sunuluyor. Eğitimde ise Van merkez ve Erciş`te henüz başlamadı. 2 Ocak 2012`de ara verdiğimiz eğitime tekrar başlayacağız. Tabii okulların bir kısmı bu depremde ağır hasarlı duruma geldi. Onları devreden çıkaracağız. Yıkılan okulların yerini doldurabilmek için prefabrik okullar yaptık. Bölgemizde yaşayan vatandaşların geçim kaynaklarında bir tanesi de tarım ve hayvancılık.Vatandaşların evleri yıkılırken hayvan barınakları da yıkıldı. 3 bin 500 çadır barınak yapıldı. Yine çiftçiye yıkılan ahırlarda zayi olan yemlerine karşılık büyükbaş için 400 lira küçükbaş için de 60 lira yem desteği verildi" diye konuştu.

Sıcak bir ortamda geçen ziyaret sonrası Vali Münir Karaloğlu Japon misafirlerine `Van Güzel` kitabını hediye ederken, heyet ise Kobe şehri ile ilgili tanıtım materyalleri verdi. Japon heyeti, daha sonra Van`daki incelemelerini tamamlamak üzere kriz merkezinden ayrıldı

Kaynak: İHA