Bakan Eker: 6,5 Yılda 62 Milyon Zeytin Ağacı Diktik

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, göreve geldiğinde Türkiye’de 99 milyon zeytin ağacı bulunduğunu belirterek, aradan geçen kısa sürede 62 milyon zeytin ağacı dikildiğini söyledi.

Bakan Eker: 6,5 Yılda 62 Milyon Zeytin Ağacı Diktik
Eker, bu konudaki hedefleri de 170 milyon ağaç olarak açıkladı.
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ile Komisyon Üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i makamında ziyaret etti. Başkan ve üyelerin Bakanlığın yeni binası için `hayırlı olsun` dileklerini de ilettikleri görüşmede, vatandaşlar ve sivil toplum örgütlerinin, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonuna ulaştırdıkları ürün taban fiyatları, desteklemelerle talepleri ve sorunlarını aktarıldı.
Üreticinin zeytin ve zeytinyağı ile ilgili taleplerinin gündeme geldiği görüşmede, Bakan Eker, AB ülkelerinde zeytin ağacı dikimine kota uygulandığını, bu nedenle göreve geldiği günden itibaren zeytin ağacı sayısının artırılması için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bu konuda İspanya’yı örnek aldıklarını söyleyen Eker, göreve başladığında Türkiye’de 99 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, 6,5 yıllık sürede 62 milyon zeytin ağacı dikerek bu rakamın 161 milyona çıkarıldığını anlattı. Hedeflerinin 170 milyon zeytin ağacı olduğunu belirten Bakan Eker, özellikle sertifikalı yağlık zeytini özendirdiklerini vurguladı. Görüşmede Et Balık Kurumunun et ve sütte müdahale kurumu haline getirilmesi ve buna paralel süt tüketimini artırmak için okul sütü projesi çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Eker, hayvancılık sektöründe eti etçi ırktan, sütü sütçü ırktan sağlamanın verimliliği artıracağını ve bu çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade etti.

Tarımın ve tarımla uğraşan vatandaşın, üreticinin daha iyi konuma gelmesinin ortak gayeleri olduğunu belirten Bakan Eker, ürün alım fiyatlarının hesaplanmasında ortalama verimliliğin ve ürün ederinin dikkate alındığını ifade etti. Ayrıca, TMO’nun emanet alım sistemiyle ücretsiz olarak depolama imkanı sağladığını, üreticinin isterse ürününü çekip piyasaya satması durumunda da ücret talep edilmediğini aktaran Eker, birliklerin, kooperatiflerin ve vatandaşın yaptığı soğuk hava deposu ve silolara yüzde 50 hibe verdiklerini dile getirdi.
Komisyon üyelerince çok yerinde bir karar olarak değerlendirilen `proteine göre alım` konusuna da değinen Mehdi Eker, bu uygulamanın proteini yüksek üretime ödül, proteini düşük üretime de daha iyi ürün için teşvik anlamına geldiğini söyledi. Kaliteyi artırmanın ilk adımının sertifikalı tohumu teşvik etmek, ikinci adımının da `proteine göre alım` olduğunun altını çizen Bakan Eker, Türkiye’de tarımın geldiği noktayı göstermesi bakımından bu uygulamanın tarihi önemi olduğunu vurguladı.