Konukoğlu: Yüzmeyi Avrupalılardan İyi Biliyoruz, Dedeleri De Büyük Kriz Görmedi

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, 2011 yılının Türkiye için çok iyi geçtiğini belirterek, önümüzdeki yıl da yüzde 5’lik bir kalkınma beklediklerini söyledi.

Konukoğlu: Yüzmeyi Avrupalılardan İyi Biliyoruz, Dedeleri De Büyük Kriz Görmedi

Türkiye’nin bir çok kriz yaşadığı için artık yüzmeyi öğrendiğini ifade eden Konukoğlu, “Biz 2012’de suyun sıcaklığına bakarız, ona göre dalarız. Biz zaten yüzmeyi biliyoruz. Avrupalı bu krizleri yeni görüyor. Onların dedeleri de çok büyük krizler görmedi.” dedi.
Konukoğlu, Türkiye’nin 2011 yılındaki ekonomik gidişatı ve 2012 yılındaki hedefleriyle ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye açısından 2011 yılının çok iyi geçtiğini belirten Konukoğlu, dünyada kalkınma hızı en yüksek ülke olarak Çin’in bile geride bırakıldığını hatırlattı. 2012 yılının, herkesin söylediği gibi kötü geçmeyeceğini savunan Konukoğlu, “Yeni yılda yüzde 3-5 arası kalkınma bekliyoruz. Ama bu ara 2012 ile ilgili kötü senaryo çizenler de var. Böyle bir senaryo yok. 2012’de çok büyük bir karabulut beklemiyoruz. Tabi ki Avrupa’da ülkelerin sıkıntıya girmesinden dolayı, Türkiye bunu ithalat sebebiyle fark edecek. Bu bir gerçek. Ayrıca, biz AB’ye yüzde 67 ihracat yaparken, bu, sonradan yüzde 57’lere düştü. Şu anda da yüzde 47’lerde. Ancak, Avrupa’nın sadece bizden aldığı ithalat değil, bütün ülkelerden aldığı ithalatlarda düşüş var. Çin’den aldığında da Uzakdoğu’dan aldığında da var.” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DAKİ TESİSLER DE YAŞLANDI, YÖNETİCİLER DE
Türk milletinin artık, çantayı alıp bütün dünyaya koşmayı öğrendiğini dile getiren Konukoğlu, “Türk milletinin ihracatı şuanda akmaya devam edecek. Çünkü Türkiye’de bir gençlik var. Genç nüfusun yanında genç tesisler de var. Avrupa’daki hem tesisler hem de oradaki yöneticiler yaşlandı. O bakımdan bu konuda biz Türkiye olarak daha kuvvetliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Cari açıkla da ilgili konuşan Konukoğlu, “Cari açığımız 2012’de daha azalacak. Buna inanıyoruz. Çünkü 2011’de cari açığın olmasının nedeni, Türk lirasının çok kıymetli, doların düşük olmasından dolayı ihracatta çok hamleler yapılamaması. Onun için Türkiye’ye çok büyük ithalatlar geldi. Ama yeni alınan tedbirlerle doların belirli noktaya gelmesiyle ihracatımız arttı. Cari olarak bu kadar açık vermemiz 2012’de olmayacak. Daha da azalacak diye düşünüyorum.“ şeklinde konuştu.
Açıklamasında, Türkiye’de işsizlik oranının düştüğüne de değinen Konukoğlu, Şuanda fabrikalar işçi bulamıyor. Gaziantep’te, Adıyaman’da, Çorlu tarafında, Bursa’da bulamıyorsunuz. O bakımdan işsizlik her geçen gün daha da azalacak. Bizim en çok sevindiğimiz taraf şu. Türkiye’de işçi karaborsacılığı başlamalı ki işçilikler yukarıya doğru çıksın.” diye konuştu.
Türkiye’nn dünyanın her tarafına ihracat yaptığını, Gaziantep’in dahi tek başına 167 ülkeye ihracatının bulunduğunu hatırlatan Konukoğlu, kriz konusuna vurgu yaptı. Avrupalıların çok kriz geçirmediğini belirten Konukoğlu, “Onlar bizim kadar çok yüzmeyi öğrenmedi. Ama Türkiye çok kriz geçirdi. Çok krizlerden geçtiği için de yüzmeyi öğrendi. Biz ancak 2012’de suyun sıcaklığına bakarız, ona göre dalarız. Biz zaten yüzmeyi biliyoruz. Onlar bu krizleri yeni görüyorlar. Onların dedeleri de çok büyük krizler görmedi. En büyük krizleri hep Türkiye yaşadı. Ama şuanda Türkiye 2012’de daha iyi. Ben artık Türkiye’nin yavaş yavaş belirli kademelerde her gün yükseleceğine inanıyorum.” açıklamasını yaptı.

SURİYE İLE KAVGA ÇABUK BİTECEK
Suriye ile yaşanan krizin etkilerine yönelik de konuşan Konukoğlu, “Meseleler, Gaziantep’teki küçük esnafı tabi ki etkiliyor. Ama Türkiye’nin zaten ihracatı 2,5 milyar dolar. Aslında bizden çok Suriye’yi etkiler bu. Bizim çok büyük bir ihracatımız yok İthalatımız var. Ama Gaziantep’teki küçük esnaftan çok Halep’teki küçük esnafı da etkiliyor. Çünkü Türkiye’den de Halep’e çok giden vardı. Her taraftan gelen insanlar Halep’i görmeye gidiyordu pasaportsuz. Tabi ki bu ister istemez oradaki iç piyasaya da dinamizm getirmişti. Oradan da Gaziantep’e geliyorlardı, Antakya’ya gidiyorlardı. Bizim Suriye ile bir sorunumuz yok. Biz kardeş ülkeyiz. Bu kavga çabuk bitecek. Eskisi gibi yine kardeş olacağız.” dedi.