Kazakistan'da Göstericiler Tren Garını Bastı: 1 Ölü, 11 Yaralı

Kazakistan’ın batısında bulunan Mengistav eyaletinde göstericiler tren garını bastı.

Mengistav`ın Şetpe kasabasında tren istasyonunu basan 50 kişilik grup, tren seferlerini durdurmak istedi. Gösteriler sırasında polisin ateş açması sonucu 1 kişinin öldüğü 11 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Kazakistan Başsavcısı Ashat Daulbayev Şetpe’deki olaylarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, göstericilerin tren seferlerini durdurmak için tren garını bastıklarını ve yanlarında getirdikleri molotofkokteyllerle içinde yaklaşık 300 yolcunun bulunduğu treni engellemek istediklerini ifade etti. Polisin bütün çağrılarına rağmen göstericilerin dağılmadığını belirten Daulbayev, polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 1 göstericinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Kazakistan’ın bağımsızlzık kutlamalarının yapıldığı 16 Aralık’ta Janaözen’de işçilerin daha fazla maaş ve daha iyi yaşam standartları elde etmek için olaylar çıkmış ve polisin müdahalesi sonucu 11 kişi ölmüş, 6’sı polis 86 kişi de yaralanmıştı.

Olayla ilgili olarak soruşturma devam ederken şimdiye kadar 70 kişi gözaltına alınmıştı. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, olaylar üzerine Milli Güvenlik Kurulu ile yaptığı toplantı sonrası yaptığı açıklamada bölgede 5 Ocak 2012`ye kadar olağanüstü hal ilan etmişti.