(özel Haber) Bursalı İşadamı Tanzanya'da Asfalt Kralı Olacak

Türkiye ihracatında ikinci sırada olan Bursalı firmalar, binlerce kilometre uzaklıktaki ülkelere yatırım yaparak ülkemizin adını duyurmanın gururunu yaşıyor.

(özel Haber) Bursalı İşadamı Tanzanya'da Asfalt Kralı Olacak
Bursalı firmalardan Anıt Asfalt, Tanzanya`nın Oyak`ı olarak görülen Suma JKT firmasıyla birlikte ülkeye asfalt yatırımı yapacak.

Türkiye`nin Detroit`i olarak görülen Bursa`da ekonominin dinamosu olan işadamları, ihracatın yanı sıra yurt dışına da yatırım yaparak Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin artmasını sağlıyor. Türkiye`de herkesin imrenerek baktığı Bursalı işadamları, kilometrelerce uzaklıktaki ülkelere yatırım yaparak dünyaya adını duyuruyor. 1974 yılından bu yana asfalt alanında üretim yapan Anıt Asfalt, Afrika ülkelerinden Tanzanya`ya yatırım yapacak.

4 yıl boyunca Tanzanya`ya giderek yatırım şartlarını yerinde inceleyen Anıt Asfalt, Tanzanya`nın Oyak`ı olarak görülen Suma JKT firmasıyla iş birliği yaparak Tanzanya asfalt sektörüne girme kararı aldı. Şu anda sadece Norveçli bir firmanın taş kırma tesisinin olduğu Tanzanya`da Bursalı şirketin yapacağı tesis, yılda 600 bin metreküp üretim yapacak. Şirket, bu yatırımla Tanzanya`nın en büyüğü olacak.

Tanzanya`nın doğudaki kıyı metropolü olan 5 milyon nüfusa sahip Darüsselam`da asfalt alanında iş potansiyelinin yüksek olması, Bursalı firmayı yatırıma teşvik etti. Eylül ayında ortak şirket kuran Anıt Asfalt, Tanzanya`nın askeri şirketi olan Suma JKT yetkilisi Tümgeneral Samuel Nkurlu Kitundu başkanlığındaki heyeti Bursa`da ağırladı.

Anıt Asfalt Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rahmi Yaran`ın daveti üzerine Bursa`da incelemelerde bulunan heyet, şehre hayran kaldı. Heyet, Bursa`nın ticari, kültürel ve sosyal özellikleri hakkında detaylı bilgi alan şirketin Gürsu`daki şantiyesini inceledi

"TÜRKİYE VE TANZANYA İLİŞKİLERİ ARTIYOR" İlk önce taş ocağı ve mıcır tesisini gezen heyet, ardından asfalt tesisinde incelemelerde bulundu. Bursa`da uzun bir süredir stajyerlik yapan Tanzanyalı bir personel ile görüşen heyet üyeleri, Yaran`dan firmanın çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Anıt Asfalt Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rahmi Yaran, 4 senedir Tanzanya`da yatırım şartlarını incelediklerini ve Suma JKT firmasıyla anlaştıklarını söyledi. Asfalt konusunda Türkiye`deki yatırımcılara sıcak baktığını dile getire Yaran, "Tanzanya bize çok uzak bir ülke. Suma JKT firmasıyla beraber bir iş yapacağız. Tanzanya`nın şartları bizim için çok iyiydi. Eylül ayı sonunda şirketimizi kurduk. Makinelerimizi sipariş verdik. Bu beraberliği perçinlemek için yatırımlarımızı artıracağız" dedi.

5 milyon dolarlık yatırımın maliyetinin yüzde 70`ini kendilerinin karşılayacağını ifade eden Yaran, "İlk önce taş ocağı ve mıcır tesisi ile işe başlayacağız. Burada bize 60 dönüm yer verilecek. Ardından yatırımlar, beton santrali, pompa santrali ve asfalt şantiyesi olarak devam edecek. Diğer beton ürünlerine ve inşaat işlerine de talip olacağız. Bu biraz zaman alacak. Bu sayede Türkiye`deki işadamlarını da örnek alacağız. İki ülke arasında ticareti daha da perçinleyeceğiz. Orada durduğumuz müddetçe diğerişadamlarımız Tanzanya`ya gelecek. Türkiye ile Tanzanya arasında ticari ilişki de artacak" diye konuştu.

"TÜRK İŞADAMLARININ TECRÜBESİNİ BİLİYORUZ" Türkiye ekonomisinin büyüklüğünü ve Türk işadamlarının heyecanını çok iyi bildiklerini söyleyen Tümgeneral Samuel Nkurlu Kitundu, "Anıt Asfalt`ın büyüklüğünün farkındayız. Beraber hareket ederek büyük hedefleri yakalayabiliriz. Üretimde ve inşaat alanında Tanzanya hızla gelişiyor. Bursalı firmanın geçmiş tecrübelerinin olması bizim için avantaj. Tanzanya`daki asfalt sektörünün gelişmesini istiyoruz. Bu birliktelik bizim için çok önemli. Türkiye ve Tanzanya arasındaki ilişkiler daha iyi bir şekildegelişecektir. Tanzanya`ya asfalt Umman`dan geliyordu. Petrolü ithal olarak temin ediliyor. Daha başka konularda da Türkiye`deki işadamlarını bekliyoruz. Türkiye`nin bize verebileceği bilgi ve altyapının olduğunu biliyoruz. Bunlardan da yararlanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Heyet, tesisteki incelemelerin ardından Tanzanya`ya kurulacak olan taş kırma makinesinin Sarıçelik fabrikasındaki imalatını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
Kaynak: İHA