Rumlar, Kktc'nin Gelişimine Engel Olmak İçin Siyasi Şantaj Yapıyor

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Rum kesiminin, KKTC`nin gelişimini engellemek için siyasi şantaj ve tehditlere başvurduğunu söyledi.

Rumlar, Kktc'nin Gelişimine Engel Olmak İçin Siyasi Şantaj Yapıyor
Kıbrıs Türk tarafının ahlak dışı izolasyonlara maruz kaldığına dikkat çeken Atun, gerek eğitim gerekse spor alanında, Kıbrıs Türkü’nün tüm girişimlerinin Rum engelleriyle karşılaştığını kaydetti.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin (ICCMES) 10’uncu Uluslararası Konferans’ı çerçevesinde düzenlediği “Arap Ayaklanması: Sebepleri & Sonuçları” konferansı bu sabah, DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda başladı.

Konferansa katılan KKTC`nin Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun konuşmasında, Arap Ayaklanması örneğinde olduğu gibi önemli değişimlerin beklenmedik anlarda ansızın meydana geldiğini ve hem yerel hem de uluslararası aktörlerin bu bakımdan hazırlıksız yakalandıklarını aktardı. Arap Ayaklanması`nın küresel sistemde domino etkisine yol açtığına işaret eden Atun, hiçbir hükümetin halkının desteği ve onayı olmadan ayakta duramayacağını ifade etti.

Bakan Atun, Kıbrıs Türkü’nün uluslararası tanınma sorunlarına dikkat çektiği konuşmasında KKTC’nin ahlak dışı ve yasadışı izolasyonlara maruz kaldığını belirtti. Atun, Kıbrıs Rum kesiminin Kıbrıs Türkü’nün gelişimini engellemek için siyasi şantaj ve tehditlere başvurduğunu anlattı. Siyasi engellemeler bağlamında Kıbrıs Türkü’nün insan hakları açısından sıkıntı yaşadığının altını çizen Bakan Atun, gerek eğitim gerekse spor alanında, Kıbrıs Türkü’nün tüm girişimlerinin Rum engelleriyle karşılaştığını vurguladı.

Erasmus örneğinde olduğu gibi KKTC üniversitelerinin önüne çıkarılan sorunların spor alanında da tezahür ettiğini anlatan Atun, KKTC takımlarının yurtdışı takımlarıyla dostluk maçı bile yapamadıklarını söyledi. Tüm izolasyonlara karşın KKTC’nin ekonomik büyüme içerisine girdiğine değinen Bakan Atun, Kıbrıs Türkü’nün dünya ile bütünleşmeye devam ettiğini belirtti.


DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak ise Ortadoğu ve Arap dünyasında son dönemlerde çok önemli olayların meydana geldiğine değindi ve üniversitenin düzenlediği uluslararası “Arap Ayaklanması” konferansının önemine dikkat çekti. Öztoprak, Arap dünyasındaki diktatörlüklerin, yozlaşmanın ve kıtlığın beraberinde getirdiği protestoların ayaklanmaya dönüştüğüne vurgu yaptı ve bu anlamda DAÜ’de düzenlenen konferansın siyasetçiler ve uluslararası ilişkiler mercilerine etki edeceğine inandığını ifade etti.