'tarım Arazilerinin Mirasla Bölünmesini Önleyecek Düzenleme Bu Dönem Çıkacak'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçecek düzenlemenin bu dönem hayata geçirileceğini söyledi.


Growtech Eurasia 11. Uluslararası Sera Tarım Ekipmanları Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışında konuşan Bakan Eker, Türkiye’nin tarımsal hasılasının 62 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu rakamın, Türkiye’yi 190 ülke arasında yedinci sıraya yükselttiğini ifade eden Eker, “Bundan 8 yıl evvel biz bunu 11’inci sıradan devraldık. Bugün 7’nci sıraya çıktı ve Avrupa’da birinci ülke haline geldi. Tarım hasılada Fransa’yı, İspanya’yı İtalya’yı ve Rusya Federasyonu’nu geçtik. Ülkelerin büyüdüğünü dikkate aldığınızda bu çok önemli bir gelişme.” değerlendirmesinde bulundu.

Elde edilen bu başarıya rağmen, tarımsal alt yapı konusunda Türkiye’nin alması gereken mesafe olduğunu dile getiren Eker, “Bunları bu dönemde çözeceğiz. Nedir bu? Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçecek kesin düzenlemeyi bu dönem hayata geçireceğiz. Toplulaştırmayı tamamlayacağız. Parçalanmış arazilerin mutlaka bir araya getirilip, toplulaştırılması lazım. Alt yapıyla ilgili bir üçüncü hedefimiz, sulanabilir bütün alanların tamamının sulamaya açılması. Bu üç alt yapı meselesine bu dönemde son şeklini verip, bu sorunu gidereceğiz.” diye konuştu.
Bakan Eker, konuşmasının sonunda tüketicinin temel gıda maddelerine daha ucuza ulaşabilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son Bakanlar Kurulu’nda talimat verdiğini hatırlatarak, “Maliye Bakanı ile üzerinde çalışıyoruz. Bu özellikle vergilerle ilgili.” dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen Eker, stantları dolaştı.