Ekonomik Modernizasyon İçin Yatırımlara Teşvik Konferansı Astana’da Başladı

Kazakistan Kalkınma Bankası’nın 10.

Kuruluş yıldönümü münasebetiyle başkent Astana’da ‘Ekonomik Modernizasyon için Yatırımlara Teşvik’ konferansı düzenlendi.


Konferansın açılış konuşmasını yapan Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in konferansa gönderdiği kutlama mesajını okudu. Nazarbayev gönderdiği mesajında 2001 yılında kurulan Kazakistan Kalkınma Bankası’nın Kazakistan ekonomisinin kalkınmasında önemli rol oynadığını ve yapılan yatırımların sonuçlarının bugün görüldüğünü kaydetti. Kazakistan ekonomisinin karşılaştığı krizleri bankanın verdiği destekler ile başarıyla atlattığını belirten Nazarbayev, konferansa katılan uzmanların ortaya atacağı ve sunacağı yeni fikirler ve tekliflerin Kazakistan ekonomisinin daha ileriye götürülmesi için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.


Konferansta uzmanlar Kazakistan’da yatırımcılara sunulacak imkanların uluslararası parametrelere uygunluğu, bölgesel yatırım imkanları ve avantajları, ekonominin çeşitlendirilmesi,yerli işletmelerin kapasitelerinin artırılması gibi konuları ele alacak.
Kazakistan Başbakanı yardımcısı ve Yeni Teknolojiler Bakanı Aset İsekeşev ve Ekonomi Bakanı Kayrat Kelimbetov’un da konuşmacı olarak katıldığı konferansa Export-Import Bank of China, Dünya Bankası, Deutsche Bank, Citi Bank, Avrupa Kalkınma Bankası, İtalya Kalkınma Bankası Cassa Depositi e Presititi’nin temsilcilerinin yanında 250’den fazla uzman katılıyor.

Kazakistan ekonomisini hammadde bağımlılığından kurtarmak ve köklü bir ekonomik reform gerçekleştirmek maksadıyla kurulan Kazakistan Kalkınma Bankası, uzun vadeli sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin sağlanması ve ekonomik sektörün kalkınma taleplerinin karşılanmasında cumhurbaşkanı ve hükümet tarafından verilen talimatları yerine getirmek için kurulmuş bir yasal statüye sahip.

Konferansa bünyesinde Kazakistan’ı tanıtan el sanatları sergisi açıldı.