Ege’de Zeytin Bereketi

Türkiye’de bu yıl sofralık zeytin ihracatında yüzde 40 artış bekleniyor.

110 bin ton sofralık zeytin ihracatından 175 milyon dolar girdi hedefleniyor.

Türkiye, son 10 yılda zeytinciliğe büyük yatırımlar yaptı. 2000 yılında 90 milyon olan zeytin ağacı varlığı, 2011 yılında 170 milyona ulaştı. Türkiye şu anda dünya ikincisi olduğu sofralık zeytin üretiminde dünya birinciliğini hedefliyor. Türkiye 2010-11 sezonunu 126 milyon 798 bin dolarlık sofralık zeytin ihracatı ile tamamlarken, 2011-12 sezonunda yüzde 40’lık artışla 175 milyon dolarlık sofralık zeytin ihraç etmeyi hedefliyor.

Yeni girdiğimiz 2011/12 sezonunda sofralık zeytin ihracatçıları yüzde 40’lık ihracat artış hedefi koydular. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Demirci, Türkiye’nin sofralık zeytin rekoltesinin 400-450 bin ton arasında gerçekleşmesini beklediklerini, ihracat hedeflerinin ise 110 bin ton karşılığı 175 milyon dolar olduğunu kaydetti. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağının Anayurdu olduğunu belirten Demirci, “2011/12 sezonunda üreticinin ve ihracatçının yüzünün güldüğü bir sezon olması için çalışıyoruz. Yeni dikilen zeytin ağaçları önümüzdeki yıllarda daha fazla ürün verecek ve Türkiye 800 bin ton sofralık zeytin üreten bir ülke olacak. Bu rekoltenin iç piyasada tüketilmesi mümkün değil o nedenle ihracata yoğunlaşmamız gerekiyor. Zeytinyağına verilen desteğin sofralık zeytine de verilmesini ve zeytin üreticisine rekabet avantajı sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkan Vekili Davut Er ise, Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında güçlü olduğu Romanya, Almanya, Irak gibi ülkeler ile hedef pazar olarak belirledikleri İngiltere, Rusya, İran gibi ülkelerde 2012 yılında tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceklerini ve bu pazarlardaki konumlarını güçlendirmek istediklerini söyledi. Türkiye’de son 10 yılda dikilen zeytin ağaçlarının ürün vermeye başlaması ile birlikte önümüzdeki yıllarda zeytinyağı üretiminin 600 bin ton, sofralık zeytin üretiminin ise 800 bin tona çıkacağını anlatan Er, “İhracatta yeni pazarlar, yeni müşteriler akşamdan sabaha kazanılmıyor, bir alıcıya mal satmak bazen yıllarca çalışmayı gerektiriyor. O nedenle ZZTK olarak bugünden gelecek yoğun rekoltenin ihracatı için pazarlama stratejileri geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.İRAN’DA VERGİLER 2009’DAN BU YANA 5 KAT ARTTITürkiye’nin özellikle yeşil zeytin ihracatında önemli bir pazarı olan İran’da sofralık zeytin ithalatına uygulanan vergilerin 2009 yılından bu yana 5 kat artması sofralık zeytin ihracatçıları açısından ciddi zorluklar oluşturuyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gündeş ise, “Ekonomi Bakanlığımız bu konuda İran’la görüşüp gümrük vergilerinin eski seviyelerine inmesini sağlarsa Türkiye sofralık zeytin ihracatında İran daha güçlü konuma gelir. Bugün ihraç ettiğimiz ürün miktarı kadar bir gümrük vergisi karşımıza çıkıyor bu da İran’a sofralık zeytin ihracatının istenen seviyelere ulaşmasına engel oluyor” diye konuştu.ZEYTİN İHRACATINDA ALMANYA BAŞI ÇEKİYORTürkiye, 2010/11 sezonunda 126 milyon 798 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç ederken bu ihracatın 102 milyon 310 bin dolarlık kısmı siyah zeytin, 24 milyon 490 bin dolarlık bölümü yeşil zeytin ihracatından oluştu. Almanya 28 milyon 985 bin dolarlık siyah zeytin, 6 milyon 5 bin dolarlık yeşil zeytin ithalatı ile Türkiye’nin en gözde alıcısı oldu. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatının yüzde 28’i Almanya’ya gerçekleştirildi. Sofralık zeytin ihracatında Türkiye’nin geleneksel ihracat pazarlarından Romanya’ya ise 19 milyon 292 bin dolarlık siyah zeytin ve 1 milyon 237 bin dolarlık yeşil zeytin ihracatı gerçekleştirildi

Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında son yıllarda güçlendiği ve hedef pazarları arasında yer alan Irak’a ise 13 milyon 537 bin dolarlık siyah zeytin ve 4 milyon 902 bin dolarlık yeşil zeytin gönderildi. Türkiye geçtiğimiz sezon 77 ülkeye siyah zeytin ihraç ederken, yeşil zeytin ihraç ettiği ülke sayısı 69 oldu.
Kaynak: İHA