Yaralar tam olarak sarılmış değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kurban Bayramı'nın ilk gününü depremin vurduğu Van-Erciş'te geçirdi.

Van‘da şiddetli deprem (Son Detaylar)

Kılıçdaroğlu “Erciş’in il yapılması için kanun teklifi hazırladıkları” mesajını verdi.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler ilk olarak Türk Kızılayı’nın kurduğu Yenişehir Çadırkenti’ni ziyaret etti. Çadırlara konuk olan depremzedelerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, sorunları ve talepleri dinledi. Kemal Kılıçdaroğlu, depremzede çocukları sevdi ve 10’ar lira bayram harçlığı verdi. Kılıçdaroğlu, aynı çadırkentte kurbanını kesen ve depremzedelerle bayramlaşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de karşılaştı. Gül ve Kılıçdaroğlu tokalaşarak kısa süre sohbet etti. Ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “İlk geldiğimde şikâyetler vardı. Depremin ilk sıcaklığıyla dillendirmemiştim. Aradan süre geçti, şikâyetler hâlâ devam ediyor. Yaralar tam olarak sarılmış değil. Üzülerek söylüyorum gerçek bu. Buranın mutlaka felaket bölgesi ilan edilip esnafın sorununun çözülmesi, sıfır faizli kredi verilmesi suretiyle buranın ayağa kaldırılması lazım.”

Kılıçdaroğlu “Cumhurbaşkanı ile karşılaştınız, sadece selamlaşma mı oldu, sorunları ilettiniz mi?” sorusuna “Cumhurbaşkanı ile sadece selamlaştık” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, depremde, yardım malzemesi içinde bulduğu 5 bin lirayı sahibi Cemil Metin’e ulaştırarak insanlık dersi veren İsmet Demir’le de bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, kurban kestikten sonra Suphan mahallesinde Mevlana evlerinde oturan depremzedeleri ziyaret etti. Ardından Van Şehir Stadındaki çadır kentte kurulan sosyal yaşam çadırına giden Kılıçdaroğlu, depremzedelerle birlikte kavurma ve pilav yedi.

Danası kaçtı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu depremzedelere bağışlayacağı kurbanını kesmek için Et ve Balık Kurumu’na gitti. Burada çalışanlarla bayramlaşan Kılıçdaroğlu’nun keseceği dana görevlinin elinden kaçınca, diğer hayvanlar da yaşanan kargaşadan yararlanıp kaçmaya başladı. Hayvanların kaçması kısa süreli paniğe neden olurken, görevliler kaçan hayvanları kısa sürede yakaladı. Daha sonra Kılıçdaroğlu’nun kurbanı kesildi. Kesim sırasında yüksek bir yere çıkarak dua okuyan Kılıçdaroğlu, kasaplara 200’er lira bahşiş verdi.

Van ile Erciş buruk ve karlı

Van’ı vuran depremin ardından ilk Kurban Bayramı’nı, kent merkezi, Erciş İlçesi ve köylerdeki depremzeler buruk karşıladı. Erciş’te çadırkkentte kalan depremzedeler Erciş Stadyumu’ndaki çadırkentte bulunan Hilali Ahmer adı verilen çadır mescitte bayram namazını kıldı. Bayram namazının ardından afetzedeler, yakınlarını toprağa verdikleri mezarlıklara akın etti.

Van’da bayramın ilk gününün öğle saatlerinde önce kar ardında yağmur yağdı. Yağış sırasında çadırlar ve Mevlana evlerine sığınan depremzedeler, havanın açmasıyla birlikte yine kendilerini dışarı attı. Polisler, depremzede çocuklara karla karışık yağmur altında balonlar dağıttı.

Türkiye’nin dört bir yanından depremzedeler için bağışlanan kurbanlar Van’da Et-Balık Kurumu tesislerinde kesildi. Ankara Kızılay Sosyal Hizmetler Müdürü Ali Akgül, “Van ve Erciş’te bulanan 102 köy ve aşevlerine 20 bin 500 aileye 100 ton kurban eti dağıtacağız. Vekaletle bağış yapılan 510 büyükbaş kurban Et ve Balık Kurumu’nda kesilerek Kızılay’ın 400 elemanı tarafından 5’er kiloluk paketler halinde hazırlanıp depremzedelere dağıtılacak” dedi.