Eroğlu: ``rum Kesiminin Tutumu, Bazı Ortadoğu Ülkelerini Kıbrıs`ı Da İçine Alacak Siyasi Bir Karmaşanın İçerisine Çekme Potansiyeli Taşıyor``

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum kesiminin Doğu Akdeniz`de doğalgaz aramayla ilgili tutumunun, karışık olan bazı Ortadoğu ülkelerini, Kıbrıs`ı da içine alacak şekilde, siyasi bir karmaşanın içerisine çekme potansiyeli taşıdığını söyledi.

Eroğlu, "Bizler, bu riski görüp gerekli uyarıları yapmakta ve gerekli adımları atmaktayız. Umarım bu riskler gerçekleşmez ve gelecekte Kıbrıs Adası kendini karmaşık bir enerji probleminin ortasında bulmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, 5. Organize Sanayi Bölgeleri Enerji Zirvesi`nde yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türkler`in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin kuruluşuna kadar uzanan sürede Türkiye`nin yakın desteğiyle birçok alanda zorlu mücadeleler verdiğini söyledi.

Eroğlu, temel dönüm noktası olan 1974 Barış Harekâtı`yla mücadelenin yaşanabilir, gelişmiş bir devlet ile birlikte müreffeh bir toplum oluşturma yoluna girdiğini kaydetti. "SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE UCUZ ENERJİ KAYNAKLARI" Gelişmişlikten ve kalkınmadan konuşabilmenin tek yolunun, sürdürülebilir ve ucuz enerji kaynaklarına sahip olmakla alakalı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün gelinen aşamada global ekonomik yapı içerisinde ucuz ve sürekli enerjiye sahip olmayan ülkelerin rekabet etme yeteneklerinin zayıfladığını ve kalkınma yolunda hızlı adım atmakta zorlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC`nin 1974 yılından sonra birçok ekonomik ve sosyal sorunla boğuşurken, temel enerji kaynağı olan elektrik enerjisini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi`nden almak zorunda kaldığını kaydetti. "KKTC, 37 YIL SONRA GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ`NE ENERJİ SATIYOR" Eroğlu, KKTC`nin, son derece sancılı ve zahmetli bir sürecin ardından, Türkiye Cumhuriyeti`nin desteği ve yardımlarıyla enerji santralini kurduğunu, akabinde de enerji dağıtımı konusunda gerekli altyapı çalışmaları tamamladığını söyledi.

KKTC`nin kendi elektrik enerjisini üretir noktaya ulaşmasının ardından, üretilen enerjinin pahalı sayılabilecek bir düzeyde olmasından dolayı hükümetin enerji sektörünü özele açtığını kaydeden Eroğlu, "Bugün gelinen aşamada KKTC`de enerji üretimi kendi ihtiyacımızı karşılayabilecek noktanın ötesindedir. Ancak bu hikâyede esas çarpıcı olan nokta, 37 yıl sonra KKTC`nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi` ne enerji satıyor olmasıdır" dedi ve şöyle devam etti: "Güney Kıbrıs`taki Mari Deniz Üssü`nde gerçekleşen patlama neticesinde tamamen devre dışı kalan en büyük enerji santrali, Kıbrıs Rum kesimini ciddi bir enerji açığıyla baş başa bırakmıştır. Patlamanın gerçekleşmesinden hemen sonra bizler, tamamen insani nedenlerden ötürü, elektrik enerjisi sağlama dahil olmak üzere, her türlü yardıma hazır olduğumuzu Rum Lider Hristofyas`a bildirdik. Yapılan görüşmeler neticesinde Kuzey Kıbrıs`tan Güney Kıbrıs` a elektrik enerjisi sağlanması konusunda anlaşmayavarılmıştır ve halen de bu tedarik devam etmektedir".

"ÜLKEDE ENERJİ DAHA UCUZA ÜRETİLEBİLMELİ" Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC`de şu an en önemli konulardan bir tanesinin, elektrik enerjisi fiyatları olduğuna işaret ederek, bundan sonraki süreçte bu enerjinin daha ucuza üretilmesi ve dağıtılmasının düşünülmesi ve ekonomik refahın artış yollarının aranması gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, "Bu çerçevede en önemli süreçlerden bir tanesi de, alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili yaşanan süreçtir. Bu alanda halen KKTC`nin yapması gerekenler vardır. Öncelikle mevzuatın bu tür enerjilerin üretimini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir".

"SİYASİ BİR KARMAŞA RİSKİ" Cumhurbaşkanı Eoğlu, Rum Yönetimi`nin tüm uyarılara rağmen Doğu Akdeniz`de doğalgaz arama çalışmalarının, Kıbrıs`ı son dönemlerde enerjiyle ilgili dünya gündemine oturttuğunu söyledi.

Eroğlu, "Çözüm arayışlarının devam ettiği bir süreçte, böyle bir yaklaşımın çözüm arayışlarına olumsuz etki etme potansiyelini öngörerek, bizler hem Rum kesimini hem de Birleşmiş Milletler`i uyardık. Bunla da kalmayıp bu konuda yapıcı bir öneri de geliştirdik ve bunu hem Rum lider Hristofyas hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile de paylaştık" dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının öneriyi geri iade etmesinin ardından, Türkiye Cumhuriyeti ile önce Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladıklarını, daha sonra da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`na doğalgaz arama lisansı verdiklerini söyledi.

Eroğlu, "Bütün bu yaşananlar ve Rum kesiminin tutumu, halihazırda çok karışık olan bazı Ortadoğu ülkelerini Kıbrıs Adası`nı da içine alacak şekilde siyasi bir karmaşanın içerisine çekme potansiyeli taşımaktadır. Bizler, bu riski görüp gerekli uyarıları yapmakta ve gerekli adımları atmaktayız. Umarım bu riskler gerçekleşmez ve gelecekte Kıbrıs Adası kendini karmaşık bir enerji probleminin ortasında bulmaz" dedi.
Kaynak: İHA