Kurumaktan Kurtarılan Avlan Gölü Yeniden Kuşların Mekanı Oldu

Antalya`nın Elmalı ilçesi sınırları içindeki uluslararası öneme sahip sulak alanlar içinde yer alan Avlan Gölü’nde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın yürüttüğü çalışmalar sonucu denge yeniden sağlanırken, göl de eski canlılığına tekrar kavuştu.

Kurumaktan Kurtarılan Avlan Gölü Yeniden Kuşların Mekanı Oldu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çeşitli sebeplerden dolayı kuruyan Avlan Gölü’nün, yeniden birçok kuşun uğrak mekânı haline geldiğini belirtti.

Bakan Eroğlu, “Yöre halkından gelen talepler doğrultusunda gölün yeniden oluşturulması kararı alındı. Alanda gerçek manada su tutulmaya başlanmıştır. Günümüzde ise yaklaşık 200 hektarlık bir göl alanı oluştu.” dedi.

Avlan Gölü’nün Türkiye’de ilk, dünyada ise sayılı olan geri kazanılmış sulak alan olma özelliğine sahip olduğunu belirten Eroğlu, “Gölün çevresinde yer alan düdenler ve aşırı sulama talepleri sebebiyle göl yeterince su toplayamadı. Ancak, Bakanlığımızca yapılan çalışmalar neticesinde daha önce sadece ıslak zemin olarak bulunan saha mevsimlik aksaklıklara rağmen tekrar göl sahası haline getirilmiştir. Göldeki su seviyesini yükseltmek için de çalışmalar yürüttük. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından sulama maksatlı inşa edilmiş ve işletmede olan Çayboğazı Barajı’nın ihtiyacı üzerindeki fazla suları Akçay Deresi vasıtasıyla Avlan Gölü’ne aktarıyoruz. Böylece Avlan Gölü’nün su seviyesinde zamanla daha çok iyileşme olacağını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak gölün rehabilitasyon çalışmalarını da sürdürdüklerini ifade eden Eroğlu, “Yürütmüş olduğumuz bütün çalışmalar neticesinde Avlan Gölü ilk defa 2011 yılında su tabakasını kaybetmeden yaz mevsimini geçirmiş oldu. Gölde bulunan mevcut suyu korumak maksadıyla açık olan düdenlerden su kaçmasını engelleyici tedbirler aldık ve böylece gölün canlılığını korumayı sağladık.” açıklamasını yaptı.

Avlan Gölü’nün su seviyesinde zamanla daha çok iyileşme olacağını düşündüğünü ifade eden Eroğlu, bir dönemler kuruyan gölün; kara leylek, angıt, bahri, çamurcun gibi 23 kuş türünün uğrak mekânı haline gelmesinden mutluluk duyduklarını kaydetti.