Devletin Verdiği Silahla Adam Öldüren Koruculara Rekor Ceza İsteği

Diyarbakır`ın Ergani ilçesinde, devletin terörle mücadele kapsamında verdiği silahlarla cinayet işleyen koruculara 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

2009 yılında köy korucuları tarafından 4 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada, savcı mütalaasını tamamladı. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan mütalaada, ‘devletin verdiği silahla cinayetin işlendiğine’ dikkat çekildi.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde, eşinden boşanmak istemeyen Necmettin Aras`ın içinde bulunduğu otomobili tarayarak 4 kişinin ölümüne neden olan 5 kişiye, 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. 4 Kasım 2009`da, geçici köy korucularının, damatları ve dönürlerinin aracını uzun namlulu silahlarla taraması sonucu Bekize, Şevki, Süleyman ile damat Necmettin Aras hayatını kaybetmişti.
Açılan davanın dünkü duruşmasına; tutuklu sanıklar İlyas Akol, Genco Kuzu, Abbas Akol, Cengiz Akol, İsmail Akol ve avukatları katıldı. Mütalaasını mahkemeye sunan savcı, sanıkların köy korucusu sıfatıyla devletin verdiği silahları amacı dışında kullandığına dikkat çekti. Savcı, kayınpeder İsmail Akol, kayınbirader Abbas Akol ile Cengiz Akol, İlyas Akol ve saldırıdan sonra kaçtıkları aracın sahibi Genco Kuzu`nun, TCK`nın 82. maddesi uyarınca `tasarlayarak ve kan gütme saikiyle adam öldürmek` suçundan, 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.
Sanıklardan, araç sahibi Genco Kuzu, köy korucularını ticari amaçla taşıdığını ve suçsuz olduğunu dile getirdi. Sanık İlyas Akol ise maktüllerin kendisine küfür ettiğini ve arabalarını takip ettiğini öne sürerek, “Onlar bizi durdurmak istedi ancak durmadık. İlçe girişinde durunca da böyle bir olay meydana geldi.” dedi.
Sanık İlyas Akol’un avukatı Zeki Tek ise olayı müvekkilinin gerçekleştirdiğinin açık olduğunu belirterek, “Olayın tasarlama olup olmadığını tartışmak gerekir. Olay günü iki aile tamamen tesadüfen karşılaşmışlardır. Dosyada tasarlama olgusunu gösteren bir delil yoktur. Olay, tahrik altında gerçekleşmiştir.” şeklinde konuştu. Dava, eksiklerin giderilmesi amacıyla ileri bir tarihe ertelendi.

İddianamede, Akol ailesinin, kızları Perihan`ın Necmettin Aras`tan boşanması için baskı yapması üzerine, Ağustos 2009`da iki aile arasında kavga çıktığı, Necmettin Aras`ın darp edildiği, Nurettin Aras`ın Gülhan Akol`u bıçakladığı belirtildi. Nurettin Aras`ın olay sonrası tutuklandığı kaydedilen iddianamede, Ergani Kaymakamlığı ile İlçe Jandarma Komutanlığı`nın kan davasını barışla sonuçlandırmak için girişimlerde bulunduğu, ancak sonuçsuz kaldığı belirtildi. İddianamede, sanıkların devlete ait uzun namlulu silahla saldırıyı gerçekleştirdiği özellikle vurgulandı.