Almanya`da Refah Seviyesi Sürekli Düşüyor

Dünyanın en önemli ekonomilerinden biri ve “refah ülkesi” olarak bilinen Almanya`da ücretler ve dolayısıyla refah seviyesi sürekli olarak düşüyor.

Son 10 yılda ücretlerdeki nispi artışların enflasyonun gerisinde kaldığı ülkede ücretler ortalama yüzde 4.2 oranında azaldı; çalışanların cebine ortalama 93 Euro daha az maaş giriyor.

Uzmanlar, söz konusu durumun ana nedeninin, başta taşeron firmalar olmak üzere iş verenlerin uyguladığı “düşük ücret” uygulamalarındaki patlama olduğuna işaret ediyor.

Almanya`da ücretlerin, dolayısıyla refah seviyesinin sürekli düşmesi uzmanlar tarafından “ekonomik başarı hikayesinin tersine dönüşü” şeklinde yorumlanıyor. Son ekonomik kriz döneminde Avrupa`daki ülkeler tek tek ele alındıklarında ortalama olarak Almanya`nın durumunun daha iyi olduğu bilgisini veren uzmanlar, ülkede ekonominin ve istihdam piyasasının iyi gittiğine, çırak ve meslek eğitim öğrencisi eksikliği çekildiğine vurgu yapıyor. Ancak araştırmalara göre ekonomik başarıdan çalışanlar pek de yararlanamıyor. Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü`nün (DIW) yaptığı araştırmaya göre; son yıllarda ücretler ülkedeki enflasyondan daha az oranda arttı. Bir kaç 10 yıl süren bu durum ise reel ücretlerin düşmesi anlamına geliyor. Söz konusu durum, ücret karşılığı çalışan tüm grupları etkiliyor.


DIW`ın hesaplamalarına göre; ücretlerin enflasyona yenilmesinden sadece, en yüksek ücretli yüzde 10`luk kesim etkilenmedi. Söz konusu yüzde 10`luk yüksek ücretli çalışanların reel ücretlerinde küçük de olsa reel bir artış gerçekleşti. DIW`ın araştırmalarına göre Almanya`da son 10 yılda ücretler yaklaşık olarak 4.2 oranında azaldı. Bu ise Almanya`da çalışanların ayda ortalama 93 Euro daha az kazanmaları, ceplerine 93 Euro daha az ücret girmesi anlamını taşıyor. Araştırmalar, enflasyon hesaba katıldığında, çalışanların saat ücretlerinde önemli düşüşlerin olduğunu ortaya koyuyor.


DIW`ın araştırmasını derleyen uzman Karl Brenke, kısa vadede ücretlerdeki düşüş trendinin değişeceği yönünde bir göstergenin olmadığına dikkat çekiyor. Çalışanların, ekonominin iyi gittiği 2011 yılının ikinci yarısında ücret artışlarının yaşandığını hatırlatan Brenke, “Ancak bunların bir çoğu bir kerelik ödemelerdi. Ve ücret artışı konusunda yukarıya doğru trend çok zayıf kaldı.” dedi.


DIW`ın araştırmasında, ekonomik kalkınmanın yaşandığı bir dönemde neden reel ücretlerin daraldığına da cevap arandı. Uzmanlar, bunun olası bir açıklamasının, iş verenlerin sürekli artan şekilde düşük ücretli işleri oluşturması ve bu tür istihdamları gerçekleştirmesi olabileceğine dikkat çekiyor. Gerçekten de veriler düşük ücret uygulamalarının 2066 yılına kadar çok hızlı arttığını, özellikle düşük ücretlilerin maaşlarının geçtiğimiz yılın ortalarına kadar kötü bir seyri olduğunu ortaya koyuyor. Rakamlara göre sadece yüksek kazançlıların cebine giren ücretlerde kısmi bir artış yaşandı.

Öte yandan piyasa araştırma şirketi Mercer tarafından yapılan incelemeye göre, 2012 yılında maaşların yüzde 3 oranında artması bekleniyor. Tahminlerin gerçekleşmesi halinde yüzde 1,3 oranındaki enflasyon düşülünce çalışanların eline geçen para yüzde 1,7 artmış olacak.