Balgam Çıkarma, Çeşitli Hastalıkların Habercisi

Diyarbakır Akdemir Baharat Kuruluşu Herbalisti Cahit Gürkaş, "Balgam çıkarma, akçiğer kangreni, tüberküloz, zatürre, kalp yetmezliği habercisidir" dedi.

Balgam Çıkarma, Çeşitli Hastalıkların Habercisi
Herbalist Cahit Gürkaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bronşların iç yüzünü örten mukozanın epitel hücrelerinde titrek tüylerden oluşan salgı bezleridir. Gerek mukus salgısı ve gerekse titrek tüyler solunum yollarının korunma önlemlerinden biridir. Balgam çıkarma, renklerine göre farklı bir hastalık türünü göstermesine rağmen nihayetinde ciddiye alınması gereken bir durumdur. Neticesinde ortada bir hastalığın olduğunun habercisidir. Bu sebeple solunum yollarındaki iltihabi olaylar, Akciğer gangreni,tüberküloz, zatürre ve kalp yetmezliği gibi durumlarda balgamın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Öncelikle hastalığın nerden kaynaklandığının tesbiti yapılmalı ondan sonra tedavi şekli belirlenmelidir. Balgam siyah ve gri renkte ise Akciğerler ile ilgili ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.Kronik bronşit, zatürre, tüberküloz ve solunum yolları iltihabında ise sarı renkli balgam görülmekte, beyaz ve köpüklü renkte olan balgam ise kalp yetmezliğinin habercisi olabilmektedir" dedi

Gürkaş, Bu tür durumlarda balgam şikayetlerini azaltmak için balgam söktürücü şifalı bitkiler kullanmak mümkün. Bunlar; zencefil, havlıcan, meyan kökü, harnup, aslan kuyruğu, hindiba kökü, ayva çekirdeği, hatmi çiçeği, deniz kadayıfı, boy tohumu türü bitkilerden bir veya birkaçını bir uzmana danışarak kullanmak faydalı olabilmektedir. Ayrıca, sığır kuyruğu içeriğinde Şeker, sabit ve uçucu yağ, müsilaj, reçine, saponin ve renkli maddeler vardır. Saponin etkisiyle bronş salgıları arttığından bronşit gibiöksürüklü hastalıklarda göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca flavon glikozitleri idrar söktürücü ve terletici etkinin sebebidir. Sinirli yaprak taşıdığı acı maddeler, demir, fosforik asid, aucibin, kireç, klorofil, kükürt, labenzim, saponin, şeker, tanen, A ve C vitaminleri bulunur. Nefes yolları rahatsızlıklarında fayda sağlar. Öksürük, tahrişli öksürük, bronşit, nefes darlığında kullanılır. Ciğerden gelen kanı keser.Göğüs ağrısına karşı kullanılır. Öksürük otu balgam söktürücü, iltihap azaltıcı, bronşit, gırtlak iltihabı, göğüs zarı iltihabı, başlangıç halindeki akciğer tüberkülozu, ses kısıklığı, nefes darlığı gibi hastalıklarda kullanılır. Hatmi Çiçeği içeriğindeki asparagin ve pektin sayesinde göğsü yumuşatmada balgam söktürmede etkilidir.
Kaynak: İHA