Şehit Polisin Ailesine Mahkemede Avukat Şoku

Hatay`ın İskenderun ilçesinde 2008 yılında otoyolda teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan polis memuru İbrahim Darıcı`nın (32) babası Mustafa Darıcı (71), teröristin yakalanmasının ardından başlayan mahkeme sürecinde önce oğlu için avukat verilmediğini, başvurusu sonucu verilen avukatların da sürekli değiştiğini ve mahkemeye gelmediklerini ileri sürdü.

Şehit Polisin Ailesine Mahkemede Avukat Şoku
Teröristi 7 avukatın savunduğunu söyleyen Darıcı, emniyetin kendilerine sahip çıkmasını istedi

İskenderun-Adana Otoyolu Demirciler Gişeleri`nde trafik ekibine 27 Kasım 2008`de teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda evli ve 3 çocuk babası İbrahim Darıcı (32) adlı polis memuru şehit oldu. Darıcı`yı şehit ettiği ileri sürülen terörist, Mersin`de yaralı olarak yakalandı. Teröristin yakalanması üzerine Adana`da 7. Ağır Ceza`da mahkeme süreci başladı. Baba Mustafa Darıcı, Şubat 2009`da başlayan mahkeme için Gaziantep`in Araban ilçesinden Adana`ya gelirken, mahkemedeteröristin 7 avukatı olmasına rağmen şehidi savunması için avukat yer almadı. İlk duruşma yapıldıktan sonra baba Darıcı memleketi Araban`a geri döndü. 2 ay sonra yapılan duruşmaya yine gelen baba Darıcı, yine avukat ve emniyetten herhangi bir yetkili olmadığını görünce Hatay İl Emniyet Müdürlüğü`ne giderek, o günkü emniyet müdürüyle görüşüp durumu anlattı. Bunun üzerine yazılan dilekçeyle şehit polis için bir avukat tahsis edildi. Bundan sonra her iki ayda bir mahkeme oldu. 2 yıl içinde şehit polisindavasına ikinci avukat atandı. Davaya gelen ikinci avukat da dosya hakkında bilgisi olmadığı için dava sürecine etki edemezken, avukatın her duruşmaya gelmediği ileri sürüldü

"BENİM OĞLUM VATAN İÇİN ŞEHİT OLDU, EMNİYET SAHİP ÇIKMIYOR" Baba Mustafa Darıcı, oğlunun vatan için şehit olduğunu ancak emniyetin kendileriyle hiç ilgilenmediğini ileri sürerek, "Beni oğlum için yapılan törenden sonra kimse arayıp sormadı. Oğlum için mahkeme sürece başladı. Adana`ya mahkemeye gittim, mahkemede benden başka kimse yok. Bir tane bile emniyet yetkilisi mahkemeye gelmedi. Üstelik ilk iki duruşmada bize avukat bile vermediler. Ben Hatay İl Emniyet Müdürü`yle görüştüm, ondan sonra bize 3. duruşmada avukat verdiler. Teröristin 7 tane avukatı var, bizimbir tane bile yok" dedi. Darıcı, daha sonra gelen avukat da dosyaya hakim olmadığı ve ilgilenmediği için 10. duruşma olmasına rağmen mahkemenin devam ettiğini söyleyerek, şunları kaydetti: "İlk gelen avukat bizim avukatlığımızı yapmayı bıraktı. Daha sonra bir avukat geldi. O da mahkemeye bazen geliyor, bazen gelmiyor. Oğlumun şehit edilmesiyle ilgili olaydan fazla bilgisi yok. Bu nedenle mahkemeye etki edemiyor. Aradan 3 yıl geçti, mahkeme 2 yıldır yapılıyor, oğlumu vuran belli ama bir sonuç alınamıyor. Teröristler zafer bizim olacak diyor. Ama emniyet bizimle hiç ilgilenmiyor. Ben buraya Gaziantep`ten oğlumu vuranlar ceza alsın diye geliyorum, ama bizimle kimse ilgilenmiyor." Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ise, şehit polisin mahkemesi başladıktan sonra babasının başvurusu sonrası duruşmaya emniyet tarafından avukat verildiğini belirterek, "Ancak o süreçten sonra ilgilenilmemesi imkansız. Eski Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez bizzat ilgileniyordu. Hukuk İşleri Dairesi Başkanlığı var. Buradan duruşmaya avukat tahsis edildi. Ancak ben yine de şehidimizin babasıyla görüşüp, varsa bir ilgisizlik gidermeye çalışacağım" diye konuştu.
Kaynak: İHA