Malezya, Helal Ürün Pazarında Liderliğe Oynuyor

Helal gıda ve ürünlerde küresel üs olmayı hedefleyen Uzakdoğu ülkelerinden Malezya’nın Nisan 2012’de düzenlenecek Malezya Uluslararası Helal Fuarı’na özellikle Körfez ülkelerinden daha çok firma ve ziyaretçi çekebilme amacıyla çalışmalara başladığı kaydedildi.


Malezya’nın Dubai konsolosu Ahmed Fazıl Şemseddin, Kuala Lumpur’da 4-7 Nisan tarihlerinde düzenlenecek fuarda Malezya’nın helal sertifikalandırma sistemini hem müslüman hem de yabancı ülkelere tanıtılacağını söyledi. Şemseddin, uluslararası piyasalarda tanınmasından dolayı ülkelerinin helal sertifikalandırma sisteminin ürünlerini tanıtma ve pazarlama adına bir güç haline geldiğini vurguladı.

Fuar yönetim kurulu başkanı Muhammed Şükrü Abdullah, fuarda geçen yıl 400 milyon dolarlık satış yapıldığını ve 81 ülkeden gelen ziyaretçi sayısının 32 bini geçtiğini belirtti. Gelecek yıl dokuzuncusu düzenlenecek fuara 50 ülkeden 500’ün üzerinde ‘alıcı’ gelmesi bekleniyor.

Abdullah, helal endüstrisi için standartların geliştirilmesinde Malezya’nın önde gittiğini de sözlerine ekledi. Malezya, helal ürün ihracatının yüzde 30’unu Körfez ülkelerine gerçekleştiriyor.

Gıda ve gıda harici sektörleri kapsayan küresel helal sektörünün değerinin 2.3 trilyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Müslüman nüfusun da önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 35 artarak 1.6 milyardan (2010) 2.2 milyara (2030) ulaşması bekleniyor.