Metropolitan Müzesi’nde Koç Ailesinin Adını Taşıyan Osmanlı Sanat Galerisi

Her yıl 4.

Metropolitan Müzesi’nde Koç Ailesinin Adını Taşıyan Osmanlı Sanat Galerisi
5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan New York’taki Metropolitan Müzesi’ndeki “Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Geç Dönem Güney Asya Galerileri” 8 yıl süren kapsamlı bir inşaat süresinin ardından yeniden gün yüzüne çıktı. İslam Eserleri Bölümü’nde 15 yeni galeri ile ziyaretçilerini 1 Kasım’dan itibaren karşılamaya başlayacak olan Metropolitan Müzesi’ndeki halılar, kumaşlar ve büyük Osmanlı dünyası ile Osmanlı saray sanatları (14.-20. Yüzyıllar) galerileri, Koç ailesinin adını taşıyor. Metropolitan Müzesi’nde düzenlenen törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, “Müzede Osmanlı ve İslam sanatının izlerini, zengin kültürümüzün yansımaları ile görmekten gurur duyuyoruz.” dedi.

Metropolitan Müzesi’nde 8 yıllık kapsamlı bir inşaat süresinin ardından yenilenen İslami Eserler Bölümü, “Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Geç Dönem Güney Asya Galerileri” adıyla 1 Kasım’dan itibaren ziyarete açılıyor. 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar 12 binden fazla sanat eserini içeren alanında dünyanın en kapsamlı koleksiyonlarından biri olan İslam Sanatları Koleksiyonu, Orta Asya’dan Kuzey Afrika, Avrupa, Orta ve Güney Asya’ya kadar İslam Medeniyeti’nin izlediği yolu takip ediyor. İslam Eserleri Bölümü’nde, 15 yeni galeri ile ziyaretçilerini karşılayacak olan Metropolitan Müzesi’ndeki Halılar, Kumaşlar ve Büyük Osmanlı Dünyası ile Osmanlı Saray Sanatları (14.-20. Yüzyıllar) Galerileri “Koç Ailesi”nin adını taşıyor.

24 Ekim 2011 Pazartesi günü New York’ta Metropolitan Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Brodsky, Metropolitan Müzesi Direktörü Thomas Campbell, Metropolitan Müzesi Başkanı Emily K. Rafferty, Metropolitan Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Brodsky ve Koç Ailesi’nin katılımıyla galerilerin kurdele kesim töreni düzenlendi.
Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Metropolitan Müzesi’nde düzenlenen kurdele kesim töreninin ardından gazeteciler ile birlikte İslam Eserleri Bölümü’nü gezdi. Rahmi M. Koç, müzenin bir önceki CEO’su Philippe de Montebello’dan gelen bir davet üzerine müzenin yenilenme çalışmaları süren İslam Eserleri Bölümü’ne destek vermeye karar verdiklerini belirtti. Rahmi M. Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Babam Vehbi Bey’in ve annem Sadberk Hanım’ın bizlere kattığı en değerli özelliklerden biri de müzecilik merakımız… Bu müzeyi yılda yaklaşık 5 milyon kişi geziyor. O zaman da söylemiştim, müzede adının yer almasını bekleyen onlarca destekçi var. Bize böyle bir teklifin yapılması karşısında onur duydum. Hep söylenildiği gibi, geçmişine sahip çıkmayan geleceğine de sahip olamaz. Osmanlı, tarihe muazzam bir imza attı, çok güçlü bir yapı kurdu. Bu yapının gücünü sanat eserlerinde ve tarihimizde arayıp tüm dünya ile buluşturmayı bir görev biliyoruz. Metropolitan Müzesi’nde bugün yenilenen yüzüyle ziyaret ettiğimiz Arap Ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya sanatları galerileri de işte bu nedenle bizler için hem çok değerli hem de çok önemli. Bu toprakların yarattığı muhteşem eserlerin dünya ile buluşmasından gurur duyuyorum.”

METROPOLITAN MÜZESİ KOÇ AİLESİ GALERİLERİ HAKKINDA:
Galeri 459 ve Galeri 460: Koç Ailesi Galerileri – Halılar, Kumaşlar ve Büyük Osmanlı Dünyası ile Osmanlı Saray Sanatları (14′üncü-20′nci yüzyıllar)- Osmanlı dünyası sanatı, 325 m2′den geniş, 8 m.lik tavanları olan büyük mekanlarda sergilenerek saray, vilayetlere ve köylere ait sanatlarının zengin çeşitliliği gösterilecektir. Yeni galeriler, Osmanlı himayesinin çok katmanlı doğasının ilk defa kapsamlı bir bakış ile incelenmesini sağlıyor. Koleksiyonun güçlü yönleri arasında, İstanbul’daki Sultan Süleyman yönetimi dönemindeki saray atölyeleri ve Müze’nin eşi benzeri olmayan Osmanlı halı, kumaş, silah ve zırh koleksiyonu sayılabilir.