Avrupa’ya Gitme Hayali Cihanbeylili Gençleri Olumsuz Etkiliyor

Konya’nın Cihanbeyli ilçesinden yurtdışına verilen yoğun göç, ilçedeki gençler üzerinde olumsuz etki yapıyor.

Avrupa’ya Gitme Hayali Cihanbeylili Gençleri Olumsuz Etkiliyor
Yurtdışına gitme hayaliyle yetişen genç nesil hedef olarak kısa yoldan iş sahibi olma ve para kazanmayı koyduğu için eğitim ve çalışmada konsantrasyon problemi yaşıyor.
Cihanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sarıtaş, gençlerin yurtdışında yaşamak istemelerinin en büyük nedeni olarak, yurtdışında yaşayan akrabalarının ülkeler hakkında anlattıklarından etkilenmeleri olarak değerlendiriyor. Sarıtaş: "Gurbetçilerin akın ettiği Cihanbeyli’de yaz sezonunda gündem tamamen bu yönde yoğunlaşıyor. Gurbetçilerin giyim kuşam ve harcama tarzları geçlik üzerinde büyük etki yaptığı için birçok kişi Avrupa’ya özeniyor. Eğitim ve çalışmayı ikinci plana atan gençlik aileleri de zor durumda bırakıyor. Aileler çocuklarının Avrupa sevdası yüzünden hem okumadıklarından hem de bir meslek edinememesinden şikâyetçiler. Bu uğurda kazandığı fakülte veya yüksekokulu terk edenler bile var. Avrupa’da daha iyi bir hayat kurma hayali ise gençliği tamamen tembelliğe sevk ediyor." dedi. Bu hayal öğrenciler kafasında o kadar yer etmiş ki öğretmenlerin, ileride ne olacaksın? sorusuna çoğu kez verilen cevap `Avrupa’ya Gitmek istiyorum` oluyor diyen Sarıtaş: "Geçlerimiz Avrupa’ya gidecekse okuyup öyle gitsinler. Doktora ve mastır için gitsinler. Cihanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrencilere bu yönde sürekli seminerler düzenleyerek gençliğin okuma eğilimini arttırma çabasındayız." şeklinde konuştu.
Türkiye’de çalışma ve yaşam şartlarını beğenmeyen geçlerin çoğu geleceklerini yurtdışında görüyor. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Cihanbeyli’de bu sebeplerden dolayı her geçen gün yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanıyor. Yurt dışına gitmek için en kestirme yol ise orada yaşayan bir akraba veya tanıdıkla evlilik. Bu yolla birçok kişinin Avrupa hayali gerçek olmuş. Geride kalanlar ise aynı hayal peşinde.
Cihanbeyli’den yurtdışına çıkış serüveni ilk olarak 1960 yılında başlamış. İşsizlik ve ekonomik şartlardan dolayı yurtdışına hızlı bir şekilde başlayan göç 1990 sonrasında tamamen bir özenti ve hevese dönüşmüş. Cihanbeyli`de hemen hemen her evde bir kişi Avrupa`da yaşıyor. Avrupa’da yaşamak toplumda ayrı bir statü olarak değerlendirildiği için de bir çok kişi bu hayalle yaşıyor.