Dolandırıcılar ‘senaryo Yazarak’ Mağdur Ediyor

Bursa İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, kendilerini emniyet görevlisi, rütbeli asker, hakim, savcı olarak tanıtarak cep telefonundan aradıkları vatandaşları mağdur eden dolandırıcılar konusunda önemli uyarılarda bulundu.


Dolandırıcıların zaman zaman senaryo yazarak vatandaşları mağdur ettiğini belirten Yılmaz, bir araştırmada, kendilerini ‘aile hekimi’ olarak tanıtan polislerin ‘şeker diye’ verdikleri hapı 100 kişiden 86’sının uyuşturucu, bayıltıcı hap olma ihtimalini göz önünde bulundurmadan yuttuğunun ortaya çıktığını hatırlattı.
Yılmaz, kontör dolandırıcılarının, ‘Emniyet görevlisi, askeri rütbeli ve hakim-savcı konumundaki şahısların eşlerinin rahatsız edildiği, taciz edildiği, kendilerinin bu şahısları yakalamak için çalışma yaptıkları’ gibi açıklamalarla vatandaşları mağdur ettiğini kaydetti. Yılmaz, `telefonun sim kartının kopyalandığını, yüksek miktarda görüşmeler yapıldığını ve bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için para kontör gönderilmesi` gerektiğini söyleyen kişilere inanılmaması gerektiğini bildirdi.

Emniyet verilerine göre, dolandırıcılar genellikle, “Cep telefonu numaranızı sizin adınıza teröristler kullanıyor çok konuşma yapılıyor, size yüklü miktarda fatura gelecek, biz bu şahısları tespit etmek için Türkiye genelinde operasyon yapacağız. En yakın bayiye gidin ve size yazdıracağımız cep telefonu numaralarına para kontör yükleyin, operasyon bittikten sonra biz size haber vereceğiz, devlet, masrafları sana ödeyecek.” gibi seneryolarla vatandaşları mağdur ediyor.
Cep telefonuna ‘ödül kazandınız’ şeklinde mesaj atan kimliği belirsiz kişiler de büyük mağduriyetlere sebep oluyor. Mesaj gönderilen kişinin arayıp ne ödülü kazandığını sorduğunda ‘yüklü miktarda para ödülü kazandınız; ancak ödülü alabilmek için para kontör alıp şifresini göndermen gerekiyor’ diyen dolandırıcılar yüklü miktarda para transferi gerçekleştiriyor.
Öte yandan, kendilerini özellikle asker arkadaşı ya da asker arkadaşının akrabası olarak tanıtıp ellerinde gömülü vaziyette içinde altın olan küp olduğunu belirten dolandırıcılar da mağduriyete sebep oluyor. Küpün büyülü olduğu, büyünün yurt dışında bulunan bir papaz tarafından bozulabileceğini söyleyen şüpheliler vatandaşları dolandırıyor.