Kso Genel Sekreteri Bayraktar: Dilovası’nda Kapasite Artışına İzin Yok

Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Necmettin Bayraktar, ilde çevre kirliliğini önleme çalışmaları kapsamında, özellikle Dilovası bölgesinde kapasite artışına izin verilmediğini kaydetti.

Kso Genel Sekreteri Bayraktar: Dilovası’nda Kapasite Artışına İzin Yok
Bayraktar, “Ruhsata bağlanmış bir iki yatırımın iptalinin gündemde olduğu bildirilmiştir.” dedi.

Kocaeli Valiliği tarafından sunulan `Ab-ı Hayat` projesi kapsamında Kocaeli Sanayi Odası’nda `Kocaeli‘de Sanayi ve Çevre` konulu panel düzenlendi. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin (ABGS), İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içerisinde sürdürmekte olduğu ‘’Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Artırılması Projesi’’ kapsamında, 79 proje başvurusu yapıldı. Bunlardan 25 proje finans almaya hak kazandı. ’İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Programı’ teklif çağrısına Kocaeli Valiliği’nin sunmuş olduğu `Ab-ı Hayat` projesi hibe almaya hak kazandı.
Proje, Kocaeli Valiliği koordinatörlüğünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli İl Özel İdaresi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Doğu Marmara Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM DM) ortaklığı ile yürütülüyor.
Projenin temel hedefi; Kocaeli’nde yerel düzeyde kamuoyunun AB sürecini doğru algılamasına katkı sağlanması, kurumların AB boyutunda kurumsal kapasitelerinin artırılması ve yerel medyanın AB sürecini daha bilinçli ve yakından takip etmelerini kolaylaştıracak bilgilerin verilmesi olarak belirtildi. Kocaeli Valiliği AB Projeler Koordinasyon Merkezi’nin, projeyi, sürdürülebilir bir uygulama haline getirmeyi hedeflendiği belirtildi.

Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Necmettin Bayraktar, `Kocaeli’de Sanayi ve Çevre` konulu panelin açış konuşmasını yaparak, `Ab-ı Hayat` projesi ile ilimizde, AB sürecinin doğru algılanmasına katkı sağlanması, AB boyutunda kurumsal kapasitelerinin artırılması ve yerel medyanın AB sürecini daha bilinçli ve yakından takip etmelerini kolaylaştıracak bilgilerin verilmesidir. Ayrıca, Kocaeli Valiliği AB Projeler Koordinasyon Merkezi’nin sürdürülebilir bir uygulaması haline getirilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

Kocaeli’nin, zaman zaman yaşanan çevre kirliliği ile gündeme geldiğini vurgulayan KSO Genel Sekreteri Bayraktar, çevre kirliliğini önleme çalışmaları kapsamında, özellikle Dilovası bölgesinde kapasite artışına izin verilmediğini kaydetti. Ruhsata bağlanmış bir iki yatırımın iptalinin gündemde olduğunun bildirildiğini ifade eden Bayraktar, “ÇED’i alınmış olduğu halde tamamlanmayan yatırımların geçerli olmasına rağmen ÇED’lerinin iptali söz konusudur. Bir yandan özel sektörü, kriz sonrası kapasitelerini artırmaya teşvik ederken, diğer yandan da kamunun yeni düzenlemelerine uymaya zorlamaktayız. Bizler reel sektör temsilcileri olarak, kalkınmaya `sürdürülebilir kalkınma` anlayışıyla yaklaşmaktayız. Hizmet ve ticaret sektöründe büyümenin tetikleyicisi de sanayi sektörüdür. Dolayısıyla ekonomiyi sanayisiz düşünmek çok gerçekçi değildir. Sanayici için zorlayıcı olan bu uygulamaların teşvik mekanizmalarıyla yükünün azaltılması gerektiği inancındayız.” şeklinde konuştu.