Hes`e Karşı Çıkan Bağbaşılılar, Beldelerini Satılığa Çıkardı

Erzurum`un Tortum ilçesi Bağbaşı beldesinde yapılacak HES’lerin durdurulması için mahkemeye başvuran köylüler, mahkemenin davaları reddetmesi üzerine beldelerini satılığa çıkardı.

Hes`e Karşı Çıkan Bağbaşılılar, Beldelerini Satılığa Çıkardı
Köylülerin duyuru için düzenlediği eylemde, Yeşiller Partisi Erzurum Temsilcisi Firdevs Korkmaz Akova’nın provokatif sloganları dikkat çekti.

Bağbaşı beldesinde yapılacak HES`lere vatandaşın tepkisi bitmek bilmiyor. HES inşaatının durdurulması için mahkemeye başvuran köylüler, red kararı verilmesi üzerine beldelerini satılığa çıkardı. Satılık pankartlarını beldenin girişine ve çeşitli yerlerine asan vatandaşlar, karardan geri dönülmesini istedi. Köylüler adına bir açıklama yapan Avukat Ercüment Şenol, Bağbaşı Beldesi ve Hödük havzasında birkaç HES projesi uygulandığını belirterek, yöre halkı ve civar belediye başkanları tarafından HES’lere yönelik 7 dava açıldığını ifade etti. 2010 yılından beri bu davaların sürdüğünü dile getiren Şenol, "Yapılan iki keşif, verilen bilirkişi raporu 3 Haziran 2011 tarihinde yetersiz bulunduğundan yeni bir keşif kararı alındı. 3 Haziran tarihinde aydınlanmayan dosya nasıl olmuş ta 7 Ekim 2011 tarihi itibariyle, 4 ay sonra aydınlanmıştır. Bunu bizim anlamamız mümkün değil." dedi.

Diğer avukatlara mahkeme başkanının üzerinde baskı olduğu yönünde ifadeler kullandığını ileri süren Şenol, "Türkiye’nin en salim bir yeri olan Bağbaşı’na 10 otobüs dolusu polis gönderen güç, idare mahkemesi hakimleri üzerinde de baskı uygulamaktadır. Bu kararı hukuken kabul etmemiz mümkün değil. Yürütmeyi durdurma talepli olarak Danıştay’a gideceğiz. İnşallah Danıştay hakimleri siyasal baskıya boyun eğmeyip hakkaniyetin icap ettiği doğrultuda karar verecektir." diye konuştu.

Köylülere destek veren Yeşiller Partisi Erzurum Temsilcisi Firdevs Korkmaz Akova ise Bağbaşı’nda çok acı bir olay yaşandığını dile getirdi. Akova, insanın kanının akmasının canını ne kadar acıtıyorsa, suyunun ellerinden alınmasının da o kadar canlarını acıttığını ifade etti. Buradaki insanların jandarmanın veya polisin müdahalesini hak etmediğini iddia eden Akova, "Bu insanların tek suçları kendi sularına sahip çıkmak." ifadelerini kullandı.

Ali Dursun isimli köylü ise projelerin masabaşında üretildiğini ileri sürerek, Erzurum milletvekillerinden destek görememekten yakındı. Dursun, "Elimizden suyumuzu aldınız, kanımızı aldınız, canımızı da alın." diyerek sitemde bulundu.

Vatandaşlar daha sonra beldedeki kiliseyi ziyarete gelen Gürcü turistleri durdurarak beldelerini sattıklarını duyurmak istedi.

Bu arada eylemde Yeşiller Partisi Erzurum Temsilcisi Akova’nın köylüleri provokatif sloganları dikkat çekti. Akova köylülere, "Suyumuzu vermeyeceğiz, toprağımızı vermeyeceğiz, Anadolu’yu vermeyeceğiz." şeklinde slogan attırdı.