Chp`li Özel`den Bakan Bayraktar`a `nikel` Sorusu

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa`nın Akhisar ve Gördes ilçeleri ile Balıkesir`in Sındırgı ilçeleri arasında yer alan Tavşan Alanı mevkiinde yapılacak nikel rafinerisine verilen ÇED raporuyla ilgili TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Özel`in 2013 yılında faaliyete geçmesi planlanan nikel tesisiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`ın yazılı cevaplamasını istediği önergede 13 soru yer aldı. `Encon Çevre Danışmanlık Ltd. Şti.` adlı firmanın hem Çal Dağı`ndaki İngiliz European Nickel şirketinin hem de Meta Madencilik Gördes İşletmelerinin ÇED raporlarını hazırladığını belirten Özel, ENCON şirketinin ortaklarının kimler olduğunu sordu. Özel, "Böyle hatalarla dolu bir raporun hazırlanmasına nasıl göz yumulmuş ve raporhangi gerekçelerle onaylanmıştır? Avrupa Parlamentosu`nun 5 Mayıs 2010 tarihinde `madencilik sektöründe siyanür kullanılmasının yasaklanması` şeklinde bir kararı ve `tüm AB ülkelerinden bu kararı dünya genelinde uygulanmasının sağlaması` gibi bir tavsiyesi olmasına rağmen dünyanın hiçbir yerinde uygulaması bulunmayan sülfürik asit liç yönteminin hangi nedenlerle Türkiye`de uygulanmasına izin verilmiş ve rapor nasıl buna rağmen onaylanmıştır? Bölgenin birinci derecede deprem bölgesi olmasına rağmen sismiketüt yapılmadan ÇED onay raporu verilmiştir, bu durumda olası bir deprem sonrasında ortaya çıkacak sonuçlara karşı ne gibi önlemler alınmıştır? Atık depolama tesisinde kullanılacak olan sızdırmazlık sisteminin işlevini tam olarak yerine getirmediğinde sülfürik asidin yeraltı sularına karışmasıyla oluşacak çevresel zararların giderilmesi konusunda ne gibi önlemler alınmıştır ve bu durumun zararları hesaplanmış mıdır?" sorularına yanıt istedi.

Önergede ayrıca şu sorular yer aldı: "ÇED raporuna göre atıklar kireçle işlem yapılarak yok edilecektir ancak bu uygulama belli bir ömrü doldurduktan sonra insana ve doğaya Japonya örneğinde olduğu gibi zarar vermeyecek midir? Olası riskler hesaba katılmış mıdır? Manisa ilinin Akhisar ve Gördes ilçeleri ile Balıkesir İlinin Sındırgı ilçeleri arasında yer alan Tavşan Alanı mevkiinde META Nikel Kobalt Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından faaliyete geçmesi planlanan Nikel Madeni işletmesinin liç ünitesinin yıllık sülfürik asitgereksinimi için gerekli olan günlük ortalama 65 adet tankerin dolaşımı ve cevherin her gün 70 kilometre uzunluğundaki yolda ağır tonajlı araçlarla dolaşımı sırasında ortaya çıkaracağı çevre kirliliğine ilişkin nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır? Tesiste cevheri ısıtmak için kullanılacak 70 bin ton "kısrakdere kömürü"nün çevresel zararları için ne gibi önlemler alınmıştır? Bölgede taşıma faaliyetleri sonucu mevcut trafiği Kırkağaç Kavşağı ile Gördes Kavşağı arasında yüzde 31,5 oranında, Gördes Kavşağıile Gördes arasındaki yolun ise yüzde 54,5 oranında artıracak trafik yoğunluğu ve bunun etkileri için ne gibi önlemler alınmıştır? Projenin uzun vadeli sonuçlarından sonra kaybolan tarım arazilerinin yerine, yöre halkının hangi faaliyetlerle geçimini sağlayacağı planlanmış mıdır? Sülfürik asit tesislerinin en büyük sıkıntısı olan ve kolayca solunum yollarına ulaşıp akciğer kanserine kadar varan ciddi etkiler oluşturan asit sisi ile ilgili çevresel ve sağlık açısından önlemler alınmış mıdır? İşletmeninfaaliyetleri sırasında ocaklar, taşıma ve depolama yerleri ile öğütme tesisinden yayılacak tozların yağışlarla birlikte yüzey ve yer altı sularına karışması ve atık depolama tesisinden sızacak sularla yüzey ve yer altı sularına kimyasal atıkların ulaşması ve kaza durumunda çevreye yayılacak her türlü zehirli kimyasalın yüzey ve yer altı sularına ulaşması durumunda karşılaşacak sorunlar ve atıkların en önemli bileşeni olan arseniğin çevreye zarar vermemesi için ne gibi önlemler alınmıştır? Bölgede işlenecekcevherin arsenik oranının raporda iddia edildiğinin aksine daha fazla olduğunu uzmanlar ifade etmektedir. Bu durum raporu onaylayan yetkililer tarafından önemli görülmemiş midir? 25 yılın sonunda Gördes Nikel Rafinerisi`nin alanındaki ormanlardan yok edilecek 700 bin ağaç için ne gibi önlem alınmıştır ve bu orman tekrar nasıl yerine konulacaktır? Bölgede uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınması zorunlu bitki-hayvan türü var mıdır?"
Kaynak: İHA