Körfez’deki Okul Harcamaları 60 Milyar Dolara Çıkacak

Körfez ülkelerinde özel ve devlet okullarında lise son sınıfa kadar yapılan eğitim harcamalarının 2010’da 36 milyar doları bulduğu ve bu rakamın 2020’ye kadar 60 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi.


İdari danışmanlık şirketi Booz & Company tarafından Abu Dabi’de düzenlencek eğitim fuarı öncesinde yayınlanan raporda, altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nde özel okul sektörünün hızla büyümeye devam ettiği ve bunun yatırımcılar ve okul operatörleri için önemli imkanlar sunduğu ifade edildi.
‘Körfez özel okul piyasasında beklenen genişleme’ adlı rapora göre, özel okul harcamaları Körfez eğitim piyasasının yüzde 15-20’sini oluşturuyor ve bu okullarda okuyan öğrenci sayısının önümüzdeki 10 yıl içinde ikiye katlanarak 2.5 milyonu aşması bekleniyor.
Booz & Company ortağı Çadi Mujaiz, bu imkanlardan faydalanabilmek için bölge ülkelerin bazı engelleri aşması gerektiğini söyledi. Yetkili, önemli engeller arasında yeni okul açabilmek için gerekli finans kısıtlamaları, parçalı mülkiyet, anne-babaların okul kalitesiyle ilgili bilgi eksiklikleri ve kuralların tutarsız uygulanması olduğunu ifade etti.
Mujaiz aynı zamanda Körfez ülkelerindeki özel okulların yatırım ve eğitimin geliştirilmesi adına kendine has bir potansiyel sunduğunu fakat belirtilen engelleyici faktörlerden dolayı birçok yatırımcının henüz harekete geçmediğini sözlerine ekledi.