Saldırı Türk Doktorlarını Caydırmadı: Somali'ye Yine Gideceğiz

Somali'nin başkenti Mogadişu'da çoğunluğu öğrenci olmak üzere 72 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı bombalı saldırı, bölgeye giden Türk doktorlarını korkutmadı.

Saldırı Türk Doktorlarını Caydırmadı: Somali'ye Yine Gideceğiz
Pek çok kez Somali, halkının yardımına koşan doktorlar, hizmetlerine hız kesmeden devam edecekleri mesajını verdi.

Mogadişu'da bombalı araçla düzenlenen saldırı, devletiyle ve milletiyle Somali halkının yardımına koşmak için seferber olan Türk insanını caydırmadı. Aksine hizmet etme duygusunu daha da artırdı. Son olarak Kimse Yok Mu Derneği ve Ümit Hekimleri Derneği (ÜHDER) öncülüğünde gerçekleştirilen 'Ümit Işığı Sağlık Projesi' kapsamında Somali'ye giden 35 doktor, aralarında çaresizlikten ölümü bekleyen hastaların da bulunduğu pek çok hastayı sağlığına kavuşturdu. Türk doktorlar, Somali tarihinde ilk olarak yapılan ameliyatlara imza attı.
Patlamadan bir gün önce Türkiye'ye dönen doktorlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın STK'ların bölgedeki hizmetlerine devam etmeleri yönündeki isteğine, tekrar bölgeye gideceklerini söyleyerek destek verdi.

Asistanı ile birlikte Somali'ye giden Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Klinik Şefi Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, saldırının bölgeye gitme düşüncesini daha da artırdığını söyledi.
"Bugün olsa yine giderim." diyen Köse, "Somali'ye ikinci gidişimdi. Orada şunu gördüm; Somali'nin en büyük derdi fakirlik değil, cehalet. Bu insanların süratli bir şekilde eğitilmeleri gerekiyor." dedi.

Türkiye'nın gıda ve sağlık yardımlarının yanında eğitim alanında da çok önemli adımlar attığını kaydeden Köse, şunları söyledi: "Bir sürü öğrenci Türkiye'ye geldi. Pek çok öğrenci daha gelecek. Somali'nin kaderini değiştirecek adım bu adım. Bizim yaptığımız gıda yardımları o an için hayatlarını kurtarabilir, ama ülkenin geleceğini kurtarmak adına yapılabilecek tek şey eğitim. 70 milyon nüfusa sahip ülkemizde 300-500 kişinin eğitimli olması bizim açımızdan çok fazla bir şey ifade etmeyebilir. 10 milyonluk Somali'de 300-500 kişinin eğitim almasının çok çok büyük önemi var. Bu ülkenin kaderini etkileyecek bir şey."

"İNSANLARI ÇOK SEVDİM, TEKRAR GİDECEĞİM"
Mevcut kaostan nemalanan bir yapının bulunduğuna dikkat çeken Köse, "Bu yapı çok iyi biliyor ki bu insanlar eğitilirse nemalanamayacaklar. O ülkenin istikrara kavuşabilmesi için Türkiye'nin attığı eğitim ve sağlık yardımlarının devam etmesi lazım. Sivil toplum kuruluşlarının mevcut olaydan etkilenmeden yollarına devam etmeleri lazım. Biz kendi adımıza orada ciddi bir güvenlik zafiyeti görmedik. Bize çok iyi sahip çıktılar. Ben hizmet söz konusu olursa yine bölgeye gideceğim." diye konuştu.

Hocasıyla birlikte ilk kez Somali'ye giden ortopedi asistanı Emre Bal ise bölge halkını çok sevdiğini belirtti. Somali halkına yardım için yeniden bölgeye gitmek istediğini anlatan Bal, şöyle konuştu: "İlk kez gittim. Yararlı olduğumuza inanıyorum. Hocamızla birlikte 16 ameliyat yaptık. Ameliyatların çoğu Türkiye'de bile zor yapılan ameliyatlardı. İnsanları çok sevdim. Patlamaya çok üzüldüm. Ama etkilenmedim. İmkan verilirse yeniden gideceğim. Her hekimin gitmesi gereken bir yer."