Tarihi belgeden, köpeğine Nazi selamı öğreten Finli işadamı çıktı

Almanya Dışişleri Bakanlığı arşivlerinden ilk defa çıkarılan bir belgede, İkinci Dünya Savaşı sırasında köpeği Jackie'ye Nazi selamı yaptıran Finli bi

Almanya Dışişleri Bakanlığı arşivlerinden ilk defa çıkarılan bir belgede, İkinci Dünya Savaşı sırasında köpeği Jackie'ye Nazi selamı yaptıran Finli bir işadamı ve eşinin, Hitler'e hakaret ettiği iddia ediliyor.

Belgede, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ilaç üretimi yapan bir şirketin sahibi olan işadamı Tor Borg'un eşinin, köpeğine "Hitler" deyince patisini kaldırarak Nazi selamı yapmasını öğrettiği yazıyor.

İsmi gizli tutulan gizli bir Nazi-sempatizanının ihbarıyla olaydan haberdar olan Almanya'nın 1941'deki Helsinki Büyükelçisi Yardımcısı Willy Erkelenz, işadamı Tor Borg'u sorguya çekiyor. Ancak Borg iddiaları reddediyor. Belgede, Büyükelçilik görevlilerinin Borg'un aksi yöndeki sözlerine rağmen "Borg aksini iddia etse de biz gerçeği söylemediğini düşünüyoruz" mesajını geçtiği de yazıyor. Ayrıca belgede, Almanların Finli işadamına ceza olarak şirketini kapatma tehdidinde bile bulunduğu aktarılıyor.

Ortaya çıkan bu yeni belgeyle ilgili Associated Press haber ajansına konuşan Nazi dönemi uzmanı Alman tarihçi Klaus Hillenbrand, "Sovyetler Birliği'ne saldırmadan aylar önce, Nazilerin köpeklerle takıntılı olmaktan daha önemli hiçbir şeyleri olmadığını gösteriyor." dedi.

BELGE ARŞİVLERDEN ÇIKTI

1959'da ölen Torg'ın şirketinin ismi daha sonra Tamro Group olarak değişti. Şirket sözcüsü Margit Nieminen, şirketin kurucusunun geçmişiyle ilgili daha önce böyle bir bilgi sahibi olmadıklarını, Nazi selamı yapan 'Jackie' adlı köpeğin hikâyesini ise arşivlerden çıkan belgeler sayesinde öğrendiklerini söyledi.