Alparslan Üniversitesi'nde Kürtçe ve Alevilik seçmeli ders olarak verilecek

Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde ikinci yarı yıldan itibaren seçmeli olarak Kürtçe dersi verilecek.

Rektör Prof

Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde ikinci yarı yıldan itibaren seçmeli olarak Kürtçe dersi verilecek.

Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, yeni kurulan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün başlangıç adımlarını oluşturmak için Fen Edebiyat Fakültesinde seçmeli olarak Kürtçe ders vereceklerini söyledi. Prof. Dr. İnanç, 4 yıllık lisans programı düzeyinde Kürt Dili ve Ebediyeti bölümü kurulması için Yüksek Öğretim Kurulu'ndan karar çıktığını kaydetti.

Muş Alparslan Üniversitesi olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Rektör İnanç, "Resmi olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip, Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulmuş oldu." dedi.

Bundan sonraki süreçte bölüme akademik personel istihdamı ile devam edeceklerini kaydeden İnanç, "2011 yılında üniversitemize tahsis edilecek olan kadrolardan bir kısmını Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ayırıp ilana çıkacağız. Alacağımız araştırma görevlilerine yüksek lisans ve doktora çalışması yaptıracağız. Bu arada öğretim üyeleri ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Öğrenci alabilmek için YÖK tarafından ön görülen minimum kriterler var. Bu minimum kriterleri sağladığımız an Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne öğrenci alabilmek için Yüksek Öğretim Kurulu'na başvuruda bulunacağız."diye konuştu.

FRANSA VE MARDİN PAYDAŞ OLACAK

Süreci birlikte yönetecekleri paydaşlarının olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nihat İnanç, "Bunlardan birisi Mardin Artuklu Üniversitesi olacak. Arada daha önce Yaşayan Diller Enstitüsü adı altında Kürt Dili ve Kültürü adı altında anabilim dalı kuruldu. O lisansüstü düzeyde bir çalışma yapacak. Bizimkisi ise tamamen farklı lisans düzeyinde bir çalışmamız söz konusu olacak. Bu bağlamda Fransa'da bir Kürt Enstitüsü var. Orayla görüşmelerimiz var. 'Onların lisans programı nelerdir?' diye onlara bakacağız. Ayrıca Kuzey Irak'taki üniversitelere ve bölümlere bakacağız. İran'daki bölümlerle ilgili çalışmalarımız olacak. Bütün bunları toparlayıp kendi çalışma programımızı ortaya koymuş olacağız." açıklamasında bulundu.

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün hem akademik hem de sosyolojik altyapısı olan bir husus olduğuna dikkat çeken Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, şöyle devam etti: "Biz her bölümü kurarken başta akademik gereksinimlere bakıyoruz. Gerçekten 'Türkiye'de bu bölüme ne kadar ihtiyaç var? Doluluk oranı nedir ve arz talep dengesi nasıldır?' diye değerlendiriyoruz. Ama çok önemli bir hususta sosyolojik acıdan değerlendirmedir ona da bakıyoruz. Türkiye'de önemli bir nüfusun konuştuğu bir dil, yaşadığı bir kültür ve paylaştığı bir edebiyat söz konusu orta doğuda önemli bir nüfusun konuştuğu bir dil söz konusu. Dolayısı ile bu bölümün sadece ülkemize değil aynı zamanda bölgeye de ciddi anlamda hizmet edeceğine inanıyorum."

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK VERİLECEK

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, 2010–2011 eğitim öğretim yılının ikinci yarılı yılında Eğitim Fakültesi bünyesinde Alevilik, Fen Edebiyat Fakültesi'nde ise Kürtçe adı altında seçmeli ders vereceklerini ifade etti.

Dersleri kontenjanlar dahilinde bütün fakültelerin öğrencileri tarafından tercih edebileceğini vurgulayan İnanç, şöyle devam etti: "Böylece bu süreçte ikinci yarıyılda başlamış olacak. Kürtçe seçmeli ders aynı zamanda Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün başlangıç adımlarını teşkil edecek. Bu daha önceden de düşündüğümüz bir husustu. Şuanda bu dersi verecek düzeyde öğretim elemanımız var. Onlarla derslerimize başlayacağız. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü dediğiniz zaman dilden tutun edebiyata kadar bütün detaylarını sunacak öğretim üyelerine ihtiyacımız var. Biz de o şansa şuanda sahip değiliz. Ama seçmeli ders olarak Kürtçe dersi vermemiz elbette ki Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün başlangıcı olacaktır."

Muş Alparslan Üniversitesi'nin gerçekten fark oluşturan bir üniversite olmaya başladığını savunan Rektör İnanç, "Türkiye'de örnek teşkil eden bir kurum haline geldik. Biz sosyolojik gerçeklerden kendini soyutlayan kendi kampus alanına hapis olmuş bir üniversite anlayışına sahip değiliz. Bu bağlamda Türkiye'deki tartışmalara kendi adımıza 'nasıl pozitif katkı sağlayabiliriz? şeklinde tartışmalarımız oluyor. Bu acıdan almış olduğumuz bir senato kararlarımız da var." ifadelerini kullandı.