Yeni Irak Hükümeti Washıngton'da Masaya Yatırıldı

ABD Barış Enstitüsü tarafından düzenlenen bir konferansta Irak'ta yeni kurulan hükümet ele alındı.

Washington'da Iraklı ve Amerikalı temsilcilerin katıldığı konferansta, Irak'taki azınlıklara karşı oluşan tepkiler ve hükümetin konuyla ilgili alması gereken önlemler de değerlendirildi. Özellikle ülkedeki Hıristiyanlara karşı son zamanlarda artan saldırılar konusunda endişelerini dile getiren Iraklı temsilciler, bunun nedeni olarak Ekim ayında Bağdat'ta bir kiliseye düzenlenen ve 58 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı işaret etti.
Konferansta konuşan Bölgesel Kürt Yönetimi ABD temsilcisi Qubad Jalal Talabani, "Yeni hükümetin kurulmasından memnunuz. Geç olması, hiç olmamasından daha iyidir. Zor kısım tamamlandı" diyerek, artık asıl sorulması gereken sorunun "yeni hükümetin politikaları nasıl uygulayıp, geliştireceği" olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili olarak önceliğin ülkedeki Hıristiyanların güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Talabani, "Bence bu artık yerel bir sorun olmaktan çıktı. Bu ulusal bir sorundur ve ulusal bir
seviyede halledilmelidir" dedi. Ülkedeki Hıristiyanlara yönelik artan saldırılarla beraber yüzlerce ailenin kendilerine sığındığını söyleyen Talabani, "Eğer bu topluluk ülkeyi terk ederse, bu Irak için gerçekten gülünç bir olay olur. Irak onların da ülkesi, kalmakta özgürlerdir" diye konuştu. Hıristiyanların kolay hedef olduğunu da sözlerine ekleyen Talabani, "Burada El Kaide'nin stratejileri devreye giriyor; mücadele edemeyecek olanları hedef almak. Onların yapması gereken de mücadele etmektir" dedi.
Al-Watani Partisi'nin ABD temsilcisi Dr. Wisam Al-Ubaidi de, Irak Hıristiyanları için gerekli önlemlerin alınmasını istediğini ifade etti. Ubaidi, "Bu konu da Irak'taki güvenlik konusu kadar hızlı kapanacaktır. Güvenlik konusu yalnızca Hıristiyanları değil, Bağdat'taki herhangi bir ev, Güney, Kuzey, Batı ve Doğu'daki herhangi bir evi de etkileyecek. Irak halkı, şiddet, terörizm, El Kaide ile mücadele etmeye çalışıyor. Konunun Irak hükümeti için öncelik taşıması gerekiyor" dedi.
ABD Barış Enstitüsü'nün Irak Başkanı Manal Omar ise, "Ülkedeki Hıristiyanlar kesinlikle bir hedef haline gelmiştir" diyerek, bu saldırıların Irak hükümetinin sivil güvenliği sağlamada zorlandığını gösterdiğini ve bu soruna öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Irak'ta 9 aylık siyasi belirsizliğin ardından Aralık ayında yapılan oturumda Başbakan Nuri el Maliki'nin başkanlığındaki kabine güvenoyu almış, yeni hükümet resmen kurulmuştu.