Chery'nin Türk ortağı Mermerler: Arazi sorununda süreç çözüm safhasına yaklaşıyor

Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Murat Mermer, Chery'nin Karasu'da kurmayı düşündüğü fabrika için talep ettiği araziyle ilgili gör

Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Murat Mermer, Chery'nin Karasu'da kurmayı düşündüğü fabrika için talep ettiği araziyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Mermer, "Süreç hızlanarak çözüm safhasına yaklaşmaktadır." dedi.

Chery otomobil fabrikasının önce Sakarya'nın Karasu ilçesinde, ardından Eskişehir'de, daha sonra da İspanya'da kurulacağı yönünde haberler çıkmıştı. Chery'nin Türk ortağı Mermerler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer, son durumu Cihan Haber Ajansı muhabirine değerlendirdi. Mermer, Karasu'da kurulması düşünülen fabrika için talep edilen arazideki sorunun kamu kurumları arasındaki geçmişe dayalı kanunlardan kaynaklandığını söyledi.

Talep edilen arazinin içinde 'mera' vasfını kaybetmiş olduğu halde 'mera' gözüken parsellerin bulunduğunu kaydeden Mermer, Tarım İl Müdürlüğü ile Hazine'nin cins değişikliğini yaparak mera gözüken parselleri mera vasfından çıkarması gerektiğini ifade etti. Mermer, şunları söyledi: "Talep edilen bölge Sakarya Valiliği'nce il haritasında organize sanayi veya endüstri bölgesi kapsamına alınıp çözüm üretilmek istense de Mermerler Otomotiv, Chery operasyonu kapsamında arazinin tapusunu talep etmiştir. Tapu verilmesi yerine 49 yıllık kiralama opsiyonu gündeme gelmiş; fakat bunun da Mermerler Otomotiv'e uygun olmaması sebebiyle bölge 'mera' vasfında kalmıştır. Değişikliğin gerçekleştirilmesi yönündeki bu faaliyetler sürecin uzamasına sebebiyet vermiştir."

Karasu Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile bölgede yapılmakta olan plan çalışması hakkında sürecin hızlandırılması için görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Mermer, "Yerel yönetimle yaptığımız görüşmelerde Milli Emlak tarafından mera değişikliğine ilişkin alternatif çözüm önerileri üzerinde tartışılarak bir yol haritası çıkartılması ve sürecin hızlandırılması talep edildi. Yatırım için tüm makine parkurunun, proje dahil ihale usulüyle saptandığı bilgisi paylaşıldı ve arazinin konum tespitine ilişkin olarak kendilerinden tam destek beklediğimiz iletildi. Chery'nin Türkiye'de üretilmesinden önceki süreçte 7 yıl ve 150 bin kilometre garanti uygulamasını başlatarak yatırımların hızlandırılmasına ilişkin talebimizi tekrar dile getirdik." ifadesini kullandı.

Arazi sorununa ilişkin sürecin hızlanarak çözüm safhasına yaklaşmakta olduğunu kaydeden Mermer, Karasu'da bu yatırımın gerçekleştirileceğine dair güvencelerinin yüzde 1 milyon olduğunu vurguladı. Arazi sorununun çözülmesi halinde çalışmaların anlaşmalı inşaat firması tarafından 3 ay içerisinde fiilen başlatılacağını kaydeden Mermer, fabrikanın Türkiye'ye yapılması halinde satışların yüksek oranlarda artacağını ve ihracat gerçekleştiren en büyük oyuncular arasındaki yerlerini alacaklarını belirtti.

Murat Mermer, 2010 yılında 4 model ile 3 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirdiklerini aktararak, model sayısının yıl sonuna doğru 9 adet olacağını kaydetti.