Ar-Ge‘ye 8,5 Milyar Lira

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan, son 6-7 senede Türkiye‘nin, Ar-Ge çalışmalarını en hızlı artıran ülke konumuna geldiğini ve geçen yıl Ar-Ge harcamalarının 8,5 milyar lirayı bulduğunu bil

Prof. Dr. Anlağan yaptığı açıklamada, halkın refah seviyesini yükseltmek ve dünyada da saygınlığa kavuşmak için, rekabet gücü yüksek ve sürdürülebilir bir ekonominin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Anlağan, ‘‘Mevcut ekonomimizin bu niteliklere sahip olmadığını biliyoruz, bunun gerçekleşebilmesi için olmazsa olmaz noktalardan biri Ar-Ge, yenilik kavramlarının toplumda benimsenmesi ve buna inanılmasıdır‘‘ dedi.

-‘‘AR-GE YAPMAK İSTEYENLERE CİDDİ KAYNAKLAR VAR‘‘-

Ar-Ge konusunun uzun yıllardır gündemde olmadığını ancak son 6-7 senedir gereken ilgiyi gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Anlağan, ‘‘Siyasi irade Ar-Ge‘nin önemine inandı ve son yıllarda ciddi kaynak ayırdı. Dolayısıyla Ar-Ge yapmak isteyenlere verebileceğimiz ciddi kaynaklar var. TÜBİTAK bu konuda çok önemli rol oynayan bir kuruluş‘‘ diye konuştu.

Ülkede uygulanan doğru politika ve stratejiler sayesinde, bilim ve teknoloji alanında oldukça önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getiren Prof. Dr. Anlağan, ‘‘2003-2008 yılları arasında Türkiye, Ar-Ge çalışmalarını en hızlı arttıran ülke konumuna geldi. 2009 yılında Ar-Ge harcamaları 8,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Yani 2003 yılını 3‘e katladı. Bu dönemde sektörel bazda en çok artış ise özel sektörde görüldü‘‘ dedi.

Ar-Ge yatırımlarıyla ilgili oranların, ülke genelinde yüzde 50‘ye yaklaştığını ifade eden Prof. Dr. Anlağan, ‘‘Devlet tarafından yapılan harcamalar ve özel sektör harcamaları neredeyse eşit hale geldi. 2003 yılında böyle bir eşitlik yoktu. Çok gelişmiş ülkeler de harcamaların yüzde 80‘i özel şirketler tarafından yapılıyor‘‘ sözlerini kaydetti.

-‘‘AR-GE PERSONELİ SAYISI 2 KATINA ÇIKTI‘‘-

Kaynak: AA