Suudi Arabistan isteksiz Türkiye yetersiz

Wikileaks'te bugün yayınlanan ABD diplomatik belgesinde özetle Arap ülkeleri ve Türkiye Afganistan yardımlarında yetersiz kalıyor deniyor.

19 Aralık 2008 tarihli Berlin Elçiği'nden gönderilen " KUNAR ve WARDAK EYALETİ YÖNETİCİLERİNE GÖNDERİLEN YARDIMLARI ZİYARET" başlıklı ABD Dışişleri Bakanlığı politika danışmanı Jeff Rathke tarafından gizli olarak tasnif edilmiş diplomatik belgede,

Özetle Afganistan'daki eyaletlere gönderilen uluslararası yardımlar arasında ciddi uçurum bulunduğu, Türkiye'nin yetersiz, zengin Arap ülkeleri'nin ise yardım konusunda isteksiz olduğunu söyleniyor.

Jeff Rathke'nin tasnif ettiği belgeden cümleler;

Belgede Türkiye'nin adının geçtiği alt başlık "Kalkınma yardımlarında eyaletler arası uçurum" şeklinde atılmış, şöyle deniyor:

Bu eyaletlerin yöneticileri Eyaletleri Yeniden Kalkındırma Ekiplerinin(PRT) dağıttığı kalkınma yardımlarının arasındaki ciddi uçuruma işaret etti ve buna örnek olarak kendi eyaletlerini gösterdiler.

Wahidi ABD'nin geçen sene Kunar'daki pek çok proje için yaklaşık 82 milyon dolar harcadığını vurguladı.

Fedai Wardak'taki Türk PRT'sinin, bununla karşılaştırıldığında, son üç yıldır eyalatteki projeler için sadece toplamda 15 milyon dolar( ülke genelindeki 100 milyon dolarlık yardım içinde) harcadığını söyledi.

Türkiye gibi görece daha fakir ülkelerin yönetimindeki PRT'lerin bulunduğu eyaletlerde AB gibi uluslararası aktörlerin destek kaynağına ihtiyaç var dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Reinhard Silberberg, Afganistan'ın doğal ortağı olan Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri gibi zengin İslam ülkelerini kalkınma faaliyetlerine deste vermeye dahil etmek için daha çok şey yapılmalı dedi. Bunun yanında, Almanya'nın geçen yaz Paris Konferansında önümüzdeki üç yıl boyunca yaklaşık 420 milyon dolarlık yardım sözü verirken, Sudi Arabistanın sadece 20 milyon dolar tahhüt ettiğini ilave etti.